Renaat Landuyt weer eventjes Brugs burgemeester

GROOT-BRUGGE - Nu bekend raakte dat Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V) in quarantaine zit wegens een hoog-risicocontact, moest men dringend op zoek naar een vervanger. Omdat er snel geschakeld moest worden, werd gekozen voor iemand met ervaring: oud-burgemeester Renaat Landuyt (sp.a). 'Fantastisch nieuws voor Brugge', aldus Landuyt'.

Ad-interim burgemeester Renaat Landuyt: 'Ik neem mijn verantwoordelijkheid'. (Foto: © Francis Blake / DBS)

DBS: "Mijnheer Landuyt, van een verrassing gesproken..."

Renaat Landuyt: (ernstig) "Zeg maar burgemeester. Kijk, als men mij vraagt, dan neem ik mijn verantwoordelijkheid op. Geen slecht woord over mijn opvolger, maar laat ons hopen dat die Covid-19 er goed bij hem inhakt, zodat ik hier de nodige tijd krijg om orde op zaken te stellen."

DBS: "Orde op zaken?"

Landuyt: "Alle Bruggelingen buiten! Ze hangen mijn kloten uit. Te beginnen met Franky Demon (CD&V) en Pablo Annys (sp.a). Annick (Lambrecht, nvdr.) mag blijven en Sandrine De Crom (Open-VLD) ook want dat is een lekker wijf. Verder: regelen dat Cercle dit jaar kampioen wordt. Club heeft dat voorrecht al zo vaak gekregen, het is nu eens aan een ander. Fair is fair."

DBS: "Régelen?"

Landuyt: (onverstoorbaar) "Ik kén mensen. Dan: het afstoten van de Antwerpse haven, het openbaar vierendelen van Joachim  Coens (CD&V) op de Brugse Markt en het bombarderen van Damme. Ook het sluiten van alle Brugse cafés - want alcohol dat is voor marginalen en losers  -, en niet te vergeten vind ik het ook maar correct dat mijn portret in elke woning op Brugs grondgebied in de woonkamer op een goed zichtbare plaats aan de muur zal prijken."

Sandrine De Crom mag blijven.

DBS: "U bent toch maar tijdelijk burgemeester? Is dat niet wat verregaand? De eerste test van De fauw was negatief, over enkele dagen..."

Landuyt: (onderbreekt) "Praat tegen mijn hand, vriend. Ik zorg er persoonlijk wel voor dat die De fauw niet meer terugkeert. Weet u, democratie is zo overroepen en zo passé. Ik heb dat proberen aantonen tijdens mijn ambt als burgervader, maar de Bruggeling was er niet klaar voor. Daarom: buiten, en we beginnen opnieuw".

DBS: "Met alle respect, maar dat kan toch zomaar niet? Wat zegt stadsdirecteur Robin Degeydt daar over?"

Landuyt: "Robin Degeydt kan mijn pollen kussen. De politiek heeft geen ambetantenaren nodig. Dat hij zichzelf eens nuttig maakt en zijn overgesubsidieerde loon aan de Brugse daklozen gaat uitdelen of zo. Allemaal geen tijd voor. En ik zal u moeten laten ventje, ik ben een revolutie aan het plannen. Druk druk druk!"

"Stadsdirecteur Robin Degeydt kan zijn tijd ondertussen nuttig besteden", aldus Landuyt