Rellen tussen senioren en jongeren in Minnewater: wat is er aan de hand?

Al voor de zoveelste keer op rij loopt het in het Minnewater de spuigaten uit. Verschillende jongeren luisterden er naar Luc Steeno terwijl ze gigantische hoeveelheden frisdrank dronken (zeker twee cola's per persoon, volgens een anonieme bron). Stoute Thierry had zelfs een blikje bier mee van zijn vader, maar gelukkig durfde er niemand van drinken.

"De Brugse jeugd is helemaal ontspoord", vindt Facebook-influencer Georges Flapoor (76), "dat is dan net vijfentwintig geworden en opeens moet de muziek veel luider en moet men zich als een bosaap gaan gedragen." Georges vindt dan ook dat het Minnewaterpark, de plaats waar de meeste overlast wordt veroorzaakt, volledig moet worden gesloten. "In het verleden heeft sluiting altijd gewerkt, denk maar aan die keer dat we alle goeie fuifzalen en café's hebben gesloten, dan zijn alle jongeren ook vertrokken (naar Gent, nvdr)."

En Flapoor is niet de enige bejaarde die er last van ondervindt. Ook buurtbewoner Mireille is het beu dat er enkele honderden meters van haar mooie grote stadstuin enkele jongeren van het Vlaamse levenslied genieten. "Ik ben al dertig jaar doodongelukkig, dat die jongeren daar eens aan denken! Ik kan die gelukkige, lachende mondjes niet meer zien of rieken."

De verfoeide jongeren veroorzaken veel overlast

Enorme investeringen

De jongeren zelf laten zich niet onbetuigd. "Ja, wij zijn rebels, maar mogen wij ook jong zijn? Buiten de dure terrassen, kunnen wij nog altijd nergens naartoe", reageert Keanu Devisscher (24).

Vlaams Parlementslid Annick Lambrecht (Vooruit) vindt dat dan weer pure onzin. "De stad heeft enorm geïnvesteerd in de jongeren", reageert ze vanuit Brussel, "toen ik schepen was hebben we vijftien nieuwe petanquepleinen aangelegd, en dan is het nog niet goed? Eerstvolgende gemeenteraad - als ik er geraak - stel ik voor om alle jongeren een proactieve boete te geven."

Ten slotte vindt ex-politicus van Groen Sammy Roelandt da de Brugse jeugd geen uitlaatklep meer heeft in tijden van Corona: "men moet de jeugd jong laten zijn, wat Capri-Sonnetjes in een park, wat kan dat nu van kwaad doen? Wat zegt u, Thierry had bier mee? Ja dat is iets anders, dat is direct de bak in. Geen compassie."