"Pullen" is het Brugs woord van het jaar 2019 - maar wat betekent het?

Na een intense strijd tussen vijf genomineerde woorden, is 'pullen' als winnaar uit de bus gekomen. Pullen wordt uitgesproken met een korte u('uh'), en een West-Vlaamse Glottisslag op het einde (pull'n). Burgemeester Dirk De fauw is trots om deze avond de prijsuitreiking te presenteren. De Bruggeling die het woord nomineerde, Thijs D. is opgetogen.

"Dit had ik echt niet verwacht", reageert de verraste Bruggeling, "ik bedoel, ik heb al veel prijzen gewonnen in mijn leven, maar dit slaat toch echt alles." Volgens de Bruggeling is 'pullen' een integraal deel van de Brugse woordenschat, en zou onze taal niet hetzelfde zijn zonder. 'Pils pullen' is een deel van het dagelijkse leven geworden.

Pullen: pull·n (pulldehe, èt gepuld).
1. pils tot zich nemen
2. alcohol misbruiken
Nieuw Brugsch Woordenboek editie 2019

"Het woord vertaalt ook mooi onze Brugse waarden", reageert een verfrommelde burgemeester De fauw vanuit een nachtclub in Tel Aviv, "Brugge is een moderne stad, en bij een moderne stad horen ook moderne problemen. Alcoholmisbruik bij de marginalen in de arme wijken is daar een voorbeeld van. Ikzelf zit deze week pils te pullen in Isrel. Isral? Enfin, je weet wel waar ik bedoel."

De burgemeester hoopt nu om het woord ook in de rest van Vlaanderen populair te maken, daarom gaat de burgemeester volgende week in Brussel, Antwerpen, Gent en Hasselt gaan pullen met de lokale bevolking. "We (de burgemeester en zijn tolk, nvdr) gaan de Vlaming terug leren spreken. Brugs was vroeger het belangrijkste dialect, dat zal het opnieuw worden."