Parkeren binnenkort duurder in Brugge? Dit verandert er binnenkort

Sinds februari 2017 heeft Brugge een nieuw parkeerplan. Dat plan is er niet zonder slag of stoot gekomen, er kwam dan ook heel wat tegenkanting van de Bruggeling. Nu wil de stad enkele aanpassingen maken die het voor sommigen goedkoper maken en ... voor sommigen duurder.

Het huidig parkeersysteem is gebaseerd op een gesofisticeerd systeem van automatische nummerplaatherkenning. "Zo weten we onmiddellijk of die auto er mag staan of niet", legt het hoofd van de dienst Parkeren Esther Gynn-Maes uit, "als de nummerplaat niet in ons systeem staat, krijgt de bestuurder een boete. Tenzij die een stickertje van de CM op de wagen heeft kleven." Die boete was tot nu toe gelijk voor bijna iedereen (inwoners van Sint-Jozef werden dubbel beboet), maar niet veel langer.

Slimme nummerplaatherkenning én gezichtsherkenning

Concreet komt het er op neer dat de boete wordt bepaald naargelang de woonplaats van de bestuurder. Zo krijgt een inwoner van Brugge-Centrum een veel lagere boete (€25) dan een inwoner van Oostkamp, Jabbeke of Sijsele (€250) . "We willen mensen ontmoedigen om de auto te nemen", duidt Gynn-Maes.

Maar de stad gaat nog verder: ook leeftijd speelt een rol: ouderen krijgen hogere boetes  (€300) dan jongeren  (€110). Oudere mensen hebben namelijk meer koopkracht. Tot slot worden ook de criteria leeftijd en 'lelijkheid' in acht genomen. Hiervoor heeft de stad 145 slimme gezichtsherkennende camera's aangekocht. "Lelijke mensen zullen Brugge helemaal niet meer binnen kunnen. Onze gezichtsherkenning kan er zó een Kortrijkzaan uithalen."

Dat dit vooral nefast is voor de inwoners van de randgemeenten is duidelijk. Jabbekenaar Arlène Primus (53) is niet te spreken over de nieuwe bedragen: "zo worden wij opnieuw benadeeld. Eerst kregen we GAS-boetes, toen moesten we broeken beginnen dragen in de binnenstad en nu dit? Ongehoord."

AI-gedreven parkeerbeleid

Al is gezichtsherkenning slechts een tussenstop voor de stad. "Op langere termijn willen we toch naar een 'chip-systeem' gaan", vertelt burgemeester Dirk de Fauw (CD&V), "wat dat is? iedere burger krijgt een chip ingeplant. Zo weten we ten allen tijde waar ze zich bevinden. Ik doet dat nu trouwens al met mijn vrouw."

Of de stad hiermee geen ethische grens overschrijdt? Volgens de burgemeester niet. "We weten nu al bijna alles van elke burger. De stad heeft verschillende valse nieuwsmedia en valse Facebook-profielen die de Brugse burger ten allen tijde monitort. Momenteel gebruiken we die echter vooral voor CD&V propaganda."

De nieuwe bedragen

Basisbedragen
Jongere (30-) 110
Volwassene 250
Senioren (50+) 300

Toeslag
Inwoner Brugge-Centrum 25
Inwoner deelgemeente (excl. St-Jozef) 75
Inwoner randgemeente of Sint-Jozef 225
Inwoner Wallonië wat ze op zak hebben
Man 0
Vrouw 100
Stomme snor 25
Domme kop 100