Drie van vier nieuwe straten in Koolkerke vernoemd naar pastoor Kamiel Callewaert: “Erg verwarrend”

Brugge trekt volop de kaart van de pastoor, want drie nieuwe straten in Koolkerke zijn naar een bekende Brugse pastoor vernoemd: de Kamiel Callewaertstraat, Kamiel Callewaertsteeg en de Kamiel Callewaertlaan.

In de nieuwe verkaveling tussen de Smallestraat en de Brugse Steenweg in Koolkerke krijgen drie van de vier straten de naam van een pastoor. Het gaat om de Kamiel Callewaertstraat (naar een priester uit de 20e eeuw), de Kamiel Callewaertsteeg (naar een priester uit de 20e eeuw) en de Kamiel Callewaertlaan (ook priester in Brugge, uit de 20e eeuw).

Zo maakt Brugge een mooie en noodzakelijke inhaalbeweging wat betreft het aantal priesterlijke straatnamen”, zegt schepen van Cultuur Nico Blontrock (CD&V). “De vragen van de gemeenteraadsleden hierover, én de oproep die Sofie Lemaire begin 2019 lanceerde op Canvas voor ‘Meer pastoor op straat’ vallen bij ons niet in dovemansoren.

"Best verwarrend, allemaal", reageert buurtbewoner Bert Vandenooghlapwinkel, "zijn er geen andere pastoren beschikbaar?" Drie gelijknamige straten is teveel, vindt de buurt. "Bek houden, bende incestueuze wormenvreters", reageert de empathische schepen.

De vierde straat in de verkaveling zal Marie Kolenstraat heten, naar de oprichtster van de gelijknamige Brugse school. Verder werd ook beslist dat het sinds vorig jaar nieuw aangelegd pleintje aan de Kapucijnenrei, links van het Concertgebouw aan ’t Zand, het Pilspullenplein zal heten.