Nieuwe politieke formatie in Brugge "Voetbalpartij" mikt op voetbalsupporters

BRUGGE - Maandag 28 september. Aan het stadhuis werd deze ochtend door Barry Dezeugstecker, broer van DBS hoofdredacteur Kenny, de 'Voetbalpartij' opgericht. Concreet gaat het om een nieuwe centrumpartij die zich vooral richt tot voetbalsupporters.

De partij vergelijkt zich met CD&V, maar dan met voor het voetbal in plaats van duivensport. "We gaan resoluut voor zetels in het federale parlement tijdens de volgende verkiezingen, die allicht volgende maand plaatsvinden", legt Dezeugstecker uit. Volgens de kopman ("zeg liever 'spits', of 'kapitein'", suggereert Dezeugstecker) gaat er teveel aandacht naar andere zaken zoals het coronavirus, de belabberde economie of het eindeloze regeringsvormen. "Terwijl er genoeg andere dringende zaken dienen te worden beslist. Wanneer mogen we weer allemaal naar het voetbal gaan kijken?"

Volledig partijprogramma

Toch is de voetbalpartij geen one-trick-pony: ook over milieu, immigratie en veiligheid wil ze haar stempel drukken op de Belgische politiek. "We komen met een volledig partijprogramma, dus ook over de heikele thema's zoals immigratie. We zijn niet per sé tegen immigranten of vluchtelingen, maar we moeten er voorwaarden aan koppelen: als ze kunnen voetballen, dan mogen ze blijven", aldus een strenge Dezeugstecker.

De klimaatcrisis is het tweede focuspunt voor de partij: "al te vaak moeten supporters zich met de auto naar het stadion verplaatsen, waarom kan dat niet met een bus- trein- of tramlijn, liefst met een mobiele bar aanwezig?"

Ook als het gaat over veiligheid, en in het bijzonder politiegeweld, heeft de Voetbalpartij een duidelijk standpunt: "geweld tegen burgers kan absoluut niet, we willen dat de politie optreedt als bemiddelaar. Misschien kunnen ze als scheidsrechter functioneren in een vriendschappelijk wedstrijdje voetbal?"

De eerste verkiezingsaffiche van de Voetbalpartij

Tenslotte wil de partij benadrukken dat het eerst en vooral een warme partij is, die openstaat voor iedereen: "zolang ze maar willen voetballen", verduidelijkt Dezeugstecker.

Brede samenwerking

De Voetbalpartij wil een verbindende functie vervullen in het politieke landschap: "we staan open voor samenwerking met elke strekking, maar natuurlijk mijden we de extremen zoals Waasland-Beveren. Enkel allemaal samen kunnen we scoren." Houdt de partij dan vast aan het bestaande Cordon-Sanitair? "Enkel voor clubs uit 1B."