Nieuwe peiling verrast: Demon topfavoriet voor Brugs burgemeesterschap

#BREAKING

DBS EXCLUSIEF - Verrassing alom op het hoofdkantoor van de Brugse CD&V deze ochtend. Daar liepen immers de resultaten binnen van een exclusieve, nieuwe peiling die gehouden werd door De Brugse Stem op vraag van Franky Demon. Het resultaat is - op z'n minst - verrassend te noemen.

Politiek triggerende opdracht

"Schepen Demon benaderde ons gisteren met een voor ons politiek erg triggerende vraag", aldus huispoliticoloog Janne Narten van De Brugse Stem. "De schepen vroeg ons een tegenpeiling te houden. Objectief uiteraard. Toen wij vroegen wat daar tegenoverstond voor ons medium - de artikelen schrijven zichzelf niet, nietwaar? - stopte hij ons een twintigtal bierbonnetjes van café De Gilde in de Oude Burg toe. En neen, we konden ze niet inwisselen voor bonnetjes van De Hollands Vismijn laat staan voor cash om naar de hoeren te gaan in Gent."

98% Franky

"Gezien de valuta waarover we beschikten beslisten wij dan ook de peiling meteen maar af te nemen in café De Gilde. Franky vond dit een schitterend idee. 'Het is wel gesloten vandaag', zo zei hij, 'maar ik heb de sleutels. Kom maar langs deze middag om 13u. Ik zal zorgen dat het open is!' Wel ja, zo gezegd, zo gedaan", aldus Narten.

"De zaak zat goed vol, dus ik durf te zeggen dat we van een objectieve peiling mogen spreken. 'Gans mijn familie is hier!', riep Franky, en daar zat inderdaad van alles tussen. Van de mentaal laagst getalenteerden tot, laat ons zeggen, flauw-gemiddeld. 'De Vlaming' dus."

"Yekkes, zelfs nog liéver Annick" (nonkel Médard)

Sfeer zat goed

"De sfeer zat goed, en we hadden uiteindelijk maar één vraag: 'Wil jij Franky wél als burgemeester?'. Daarop kwam van 57 van de 58 ondervraagden een volmondig 'JA!' op terug. Eén iemand antwoordde met 'NEEN! Wa peis je wel, zo'n spast als burgmeester? Nog liever Annick, en 'k moen do pertang nie van en van die 'ekse!'', maar dat bleek nonkel Médard te zijn die nog altijd wrok koestert jegens Franky omdat de Club slecht speelt. Maar we kunnen dus van een succes spreken. Proficiat Franky!", besluit Narten.

En nu?

Franky Demon: "Het is duidelijk. Ik wordt de volgende kopman. Het volk heeft gesproken." De voorzitter van CD&V, Guy Rogissart (89) beaamt: "Een nieuwe peiling, een nieuwe realiteit. Ik sta gekend voor mijn sterk karakter en onbeïnvloedbaar leiderschap, maar nu zal ik voor de verandering eens volgen."

Dirk De fauw wenste eerst niet te reageren, maar loste na aandringen toch: "Frituur Moonboots, dat waren nog eens tijden, jong..."