Minou Esquenet (CD&V) wil Brugse straatnamen radicaal vervrouwelijken

Ruim vier jaar nadat Radio 1-gezicht en voormalige Bruggelinge Sofie Lemaire met de oproep “Meer vrouw op straat” uitpakte, een pleidooi om meer straten te eren met straffe vrouwennamen, lijkt nu ook schepen van Klimaat en Energie, Milieubeleid - en nog wat zaken die niemand wou - Minou Esquenet (CD&V) het feminisme op 86-jarige leeftijd ontdekt te hebben.

Dat werd deze morgen duidelijk gemaakt tijdens een bijzonder bondige persconferentie die de schepen hield in de Veritas in de Steenstraat. “Ik heb niet te veel tijd, want ik moet subiet nog Franky, Nico en Dirk (Demon, Blontrock en De fauw, nvdr.) hun hemden gaan strijken en om 12u heeft mijn ventje graag warm ‘poteten’ op tafel.”, zo opende een schuchtere en schriele Esquenet de persbijeenkomst.

"1985 wordt het jaar van de vrouw!" - Minou Esquenet

Steunkousen

Vrijwel meteen herpakte ze zich en sprak vurig “Als militante politica zeg ik: 1985 wordt het jaar van de vrouw!”. Waarop haar communicatiespecialiste én verpleegster Rita Gezov tussenbeide snelde en verduidelijkte: “Minoetje begint steeds meer te missen. Op één van de vorige gemeenteraden kwam ze bijvoorbeeld een uur te laat binnen met niks anders aan dan haar steunkousen. Met iemand als Nico Blontrock in de partij dachten we qua wansmakelijke vestimentaire keuzes wel al alles gezien te hebben, maar dit was een gruwel die tot op vandaag nazindert. Voor een aantal gemeenteraadsleden hebben we zelfs in spoed traumatherapie moeten opstarten. Op kosten van de belastingbetaler natuurlijk. Enkel een hengstige Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) vroeg na afloop van de gemeenteraad om haar nummer.

Klinkende nieuwe straatnamen

Een duidelijk verwarde Esquenet nam het woord terug van Gezov: “Als suffragette van het eerste uur ga ik niet wachten op de goedkeuring van de baronnen van het Brugse politieke patriarchaat, maar doop ik vandaag eenzijdig een handjevol - meer heeft een vent niet nodig, knipoogt Esquenet - Brugse straten om. Door middel van deze klinkende nieuwe straatnamen wil ik de vrouw vieren in al haar facetten en het taboe rond het vrouwelijke geslachtsorgaan de wereld uit helpen.

De keuzes voor deze nieuwe namen zijn op zijn zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. De Brugse Stem maakte voor jullie een overzicht:

  • ‘Balstraat’ wordt ‘Kittelaarstraat’
  • ‘Oude Zak’ wordt ‘Frisse Poes’
  • ‘Sledestraat’ wordt ‘Schedestraat’
  • ‘Pijperstraat’ wordt ‘Minetteweg’
  • ‘Bloedput’ blijft vanzelfsprekend ‘Bloedput’

Later op de dag liep burgemeester Dirk De fauw blinkend in zijn vers gestreken hemd onze redactie binnen om zeker te stellen dat niks van deze veranderingen effectief zal plaatsvinden en Minou intussen veilig terug in haar home is aangekomen.