Mercedes Van Volcem in pole positie om Charles Michel op te volgen

Verrassend nieuws uit Europa deze ochtend: nadat collega-liberaal Charles Michel vroegtijdig afscheid neemt van zijn positie als voorzitter van de Europese Raad, lijkt het erop dat de Brugse Mercedes Van Volcem hem binnenkort zal opvolgen.

"Ik wil dat gerust wel enkele maanden doen in bijberoep", reageert de schepen, "zolang ik niet te veel onder de baan ben, ik ben graag thuis. Maar als ik toch in Brussel ben voor het parlement wil ik wel eens passeren bij Europa."

"Ik wil dat gerust wel enkele maanden doen in bijberoep" - Mercedes Van Volcem

Nochtans zijn er nog andere kandidaten om Michel op te volgen. Zo wordt de naam van Victor Orban vaak genoemd, omdat Hongarije het voorzitterschap dan binnenkort zal waarnemen, alsook Gert Verhulst, want wat maakt het nog uit? Is Europa niet gedoemd om te verdwijnen?

Europa-expert

De Brugse politica heeft volgens insiders wel alle kwaliteiten om de rol van voorzitter van de raad in te vullen: "ze is welbespraakt, empathisch en heeft ervaring met oude mannenbastions waar er bovengemiddeld veel wijn wordt gedronken tijdens de lunchmeetings", vindt politicoloog Janne Narten. "Ze is ook echt een Europa-expert: de vorige drie jaar ging ze telkens steevast op reis naar Frankrijk - dat in Europa ligt - en vorig jaar is ze ook eens in Sluis geweest, wat jammergenoeg ook Europa is." Volgens Narten heeft Van Volcem ook al jarenlang een goede relatie met Macron, "zeker sinds hij de shirts van de Club sponsort."

Van Volcem zou het mandaat van Europees Voorzitter uitoefenen tot het einde van het jaar, daarna zal ze zich zoals gewoonlijk terug op tenenkrommende Facebookposts richten.