Verschrikkelijk matig nieuw Beursgebouw goed onthaald: 'past bij Brugge'

Op de plaats waar het oude beursgebouw stond, wordt binnenkort een nieuw beursgebouw opgetrokken. Op de recente infomarkt werden de plannen voorgesteld. De buurtbewoners konden het ontwerp alvast smaken.

"Ik vind het fantastisch. Het ontwerp is zo goed, dat je het gebouw eigenlijk bijna niet opmerkt. Zoals een Toyota Prius, of Ann Soete haar gevoel voor humor", aldus Bart Verschelle (63), inwoner van de Hauwerstraat. Het gebouw kan duidelijk op heel wat goedkeuring rekenen, en daar is architect Davy Farys erg tevreden mee.

Architect Davy Farys: "Het ontwerp is uniek. De inspiratie kwam toen ik recent moest verhuizen. Toen gebruikten we van die bananendozen om dingen in te steken. Toen wist ik het: dit is het!" Farys was namelijk vergeten een maquette in te sturen, en stuurde dan maar een bananendoos op. Het gebouw heeft een erg onuitgesproken gevel en doet sterk denken aan de lego-werken van Bartje (6).

Of er plagiaat mee gemoeid is? "Dat denken we niet", reageert het stadsbestuur. "Er zijn geen eigendomsrechten geschonden, aangezien stad Brugge alle rechten bezit voor lelijke moderne architectuur die na tien jaar verouderd lijkt".