Koolkerks kruidenierswinkeltje krijgt "speciale" leveringen vanuit Antwerpen

Over de Koolkerkse middenstand valt niet veel te vertellen, behalve dat het een uitstervend ras is. Wat echter blijft, is het kleine kruidenierswinkeltje bij de school.

We vroegen ons bij de redactie af waarom dat nog niet failliet is, want er is sterke concurrentie van de GB in Sint-Jozef en de Colruyt op Sint-Pieters. Misschien door de containers vanuit Antwerpen die er altijd om 4:00 uur ‘s nachts geleverd worden? Een verslag van onze journalist ter plaatse.

Loodjesgeweer

Het eerste wat je tegenkomt bij het binnenkomen is een oude vrouw met een riem kogelpatronen en een loodjesgeweer. Ze lijkt zo uit Sint-Jozef te zijn geplukt. Na een vriendelijke begroeting mogen we eventjes rondkijken in de winkel. Ze blijft nooit meer dan twee meter van ons vandaan, wat een opgave is als je de kleine dimensies van het grondplan bekijkt. Het geweer blijft opgeheven. Na een goeie 43 seconden wachten begint ze spontaan te vertellen:

Het is moeilijk om reclame te maken in Koolkerke”, verzucht de winkeluitbaatster, “De mensen kunnen hier geen technologische snufjes opladen want Stad Brugge is vergeten de elektriciteitskabels tot hier te trekken.” Ze gebaart hulpeloos om zich heen om haar onmacht duidelijk te maken. “Ik heb me jaren geleden al verdiept in digitale marketingstrategieën, pay-per-click en een contract gesloten met Meta, maar het mocht allemaal niet baten.

De oude vrouw neemt een pak Kleenex uit het rek en opent die om haar wangen af te deppen. “Dat staat toch op camera hé, ik heb een sponsorship met Kleenex.” zegt ze, haar emotionaliteit is plotsklaps verdwenen. Hierna legt ze het pak terug in het rek.

Achterkamertje

Van enkel snoep zou ik natuurlijk niet kunnen leven. Snap je dat?” Ze wrijft wat over haar neus en gebaart met haar duim naar het kamertje achterin. We moeten beloven, met een geweer in de rug geduwd, dat we niets zullen verder vertellen van wat er in het kamertje is.

Wanneer we terugkomen, komt er net een schoolkindje de winkel binnen. De verkoopster schiet drie keer in de lucht, waardoor de leerling begint te wenen. “Dat is om diefstal af te schrikken, dan weten ze dat we het menen.

Geschreven door KJB