Jong-CD&V & Jong N-VA vinden compromis: vuilnisbak knalt Vlaamse Leeuw als 'geluidje'

Eerder deze week kondigde Jong CD&V Brugge aan dat het geluidjes in de openbare vuilnisbakken wil installeren. Dat idee werd niet meteen warm onthaald, daarom moesten de politiek geëngageerde jongeren op zoek naar coalitiepartners.

Dat jongeren tegenwoordig niet meer geïnteresseerd zijn in de politiek, dat is een flagrante leugen. Verschillende jongeren van Jong CD&V en Jong N-VA uit Brugge hebben de koppen samen gestoken en zijn tot een compromis gekomen.

Gooi je afval in de vuilnisbak? Vlaamse Leeuw aan 100 decibel

Voorzitter van Jong CD&V en ondervoorzitter van Jong N-VA Niels Vermeulen (45) reageert bijzonder opgetogen: "om de burger aan te sporen hun afval in de vuilnisbak te gooien, knalt de vuilnisbak iedere keer dat gebeurt de Vlaamse Leeuw aan 100 decibel. Een beetje zoals de hond van Pavlov, maar dan afgestemd op de doordeweekse Vlaming." Of dat niet wat minachtend is tegenover de Vlaming? Vermeulen: "Ja, de Vlaming is dom, maar de Walen zijn dommer."

Meer opties in de toekomst

De twee jongerenpartijen willen nog verder gaan. "De bedoeling is om elke Bruggeling te merken met een unieke code en een chip, en afhankelijk van de persoon kunnen we dan verschillende muziekjes uit de vuilnisbak laten klinken. Ikzelf zou graag 'Het lied der Blauwvoeten' of eender welk lied in het Duits horen", reageert voorzitter Jean-Jacques Maurice d'Udekem Outryve d’Ydewalle Van Severen (15) van Jong N-VA nog.

Trotse moederpartij

De moederpartijen zijn blij dat hun jongeren het zo goed doen. Jozef Dewachter (94), voorzitter CD&V Sint-Andries en voorzitter van het erfgoedcomité 'Den Blijde Intrede' steekt hen een hart onder de riem: "is het nog warm buiten? Mogen we de rolluiken al optrekken?"