Inwoners mogen beslissen: kerk Sint-Pieters wordt parenclub

Verschillende Brugse kerken die al een tijdje leegstaan krijgen binnenkort mogelijk een andere bestemming. "We willen graag de buurtbewoners betrekken bij de beslissing", aldus burgemeester Dirk De fauw.

Unaniem beslist

Concreet gaat het over de volgende kerken: Sint-Walburga, Sint-Niklaas te Koolkerke, Sint-Leo in Zwankendamme, Sint-Katarina, Heilig Hart en Philippus in Assebroek. De Sint-Niklaaskerk op Koolkerke is intussen al opgekocht door schepen Jasper Pillen om er een champagnebar in onder te brengen. De Sint-Leokerk te Zwankendamme wordt platgesmeten, "voor te lachen".

Ondanks het feit dat de Sint-Pieterskerk dus niet leegstaat, heeft de lokale bevolking toch unaniem en onder dwang beslist om er een parenclub van te maken.

"We hebben samengezeten met de capi familiari - de chefs, zeg maar - van de verschillende wijken op Sint-Pieters en kwamen vrij snel tot de conclusie dat er dringend nood is aan een nieuwe parenclub nadat café De Barriere tien jaar geleden de deuren sloot", vertelt straathoekwerker en godfather van Sint-Pieters Gianni Luciano. Een ruimte voor druggebruik bestaat er namelijk al: de Sint-Pietersmolenwijk.

Niet ouderwets

"Uiteraard gaat het niet om een ouderwetse parenclub: ook niet-Italianen zijn welkom, zolang het maar geen flikkers zijn, vaffanculo", Luciano spuwt op de grond. Luciano zal met zijn vzw een subsidiedossier aanvragen bij de stad om de kerk om te bouwen. "We hopen op minstens 5 miljoen", aldus Luciano, "is het minder, dan passeren we eens bij De fauw thuis, porca puttana. Heb ik trouwens al verteld dat mensen uit Antwerpen dik, dom en lelijk zijn? Nee? Wel bij deze."