In Zwankendamme kan je voortaan naast met schaamhaar ook met kaart betalen

Primeur onder de polderdorpen: in Zwankendamme kan je voortaan ook met de kaart betalen.

Tot vandaag was het gebruikelijk om te betalen met schaamhaar, een gebruik dat terug gaat tot de ramp van 1357, toen het dorp per ongeluk werd gesticht. De schade was bijzonder groot. Een schel kaas? Hand in de broek, eens goed trekken en drie haartjes mee. Een groot bruin brood gesneden? Rits open en grabbelen maar. Recent werd er nog een huis verkocht voor 38,000 schaamharen. "Daar heb ik wel lang voor moeten sparen", aldus de koper. Nu kan dat dus ook gewoon met bancontact.

Toch raar

"Het doet toch wel raar", vertelt dorpsbewoner Alain Philippe, "uit gewoonte grijp ik nog steeds naar mijn kruis, maar dan bedenk ik me dat dat helemaal niet meer nodig is. Ik bewaar mijn portefeuille dan maar in mijn onderbroek, zo voelt het toch nog natuurlijk aan."

Het idee om met de kaart te betalen komt van Dronken Eddy, die raar werd bekeken op reis in Spanje omdat hij geen broek aan had en toen hij met zijn krulhaar wou betalen: "iedereen betaalde er met een kaartje, ter grootte van mijn sigarettendoos", vertelt Eddy, "ik dacht: daar ga ik werk van maken in Zwankendamme." Daarna is Eddy pinten gaan kopen in de lokale Spar om zich volledig lam te drinken en heeft iemand anders van de bank KBC het maar geregeld.