Het gaat opnieuw slecht in Nederland: "geen hoop meer"

Het gaat opnieuw slecht bij onze noorderburen. Nu de winter voor de deur staat en de sjofele armoedige steden nog miserabeler lijken, blijft het coronavirus voor slachtoffers zorgen.

"Het gaat hier al tweehonderd jaar slecht", geeft Jopie Tepel uit de gangsterstad Sluis toe, "maar de laatste paar weken waren bijzonder hard." Terwijl in alle andere Europese landen het virus onder controle is, swingen de cijfers de pan uit in Nederland. Tegenwoordig worden er opnieuw meer dan 9.000 mensen met corona besmet per dag, en dat is wellicht een onderschatting.

"Een besmetting kan ik echt wel missen", getuigt Jopie, "ik heb al vier rare ziektes, waaronder de tyfus en de tering, corona zou me helemaal kapot maken. Kan je me trouwens geld lenen? Ik betaal het NIET terug."

De straten van Sluis zijn leeg. Of toch, wat je straten kan noemen. Overal liggen tegels los, de verf bladert van de gevels en de weinige mensen die nog overblijven zijn stil. "Dat is omdat ze te dom zijn om te praten", verklaart wetenschapper Michiel Balzak uit. Iedereen is radeloos.

Jopie Tepel toont ons een foto van zijn grootmoeder. Ze lijkt wel op een onstoken cavia. "De arme vrouw heeft niks dan miserie gekend in haar leven."

De Nederlandse regering probeert nog om het tij te keren, maar dat blijkt bijzonder moeilijk. De Nederlandse bevolking staat bekend als een koppig volk dat niet snel de regels volgt. De Nederlanders staan ook bekend als luidruchtig, flatulent en ronduit slecht gezelschap.

Hopelijk voor Nederland is het daar snel gedaan met de miserie. "In ieder geval zijn ze hier niet welkom", aldus de Belgische koning Filip, "Dat ze hun domme klompen opfretten."

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vereniging Voor Een Onafhankelijk Friesland, afdeling Brugge.