Groen wil klimaatneutrale toiletten en zet in op graven van beerputten

De huidige toiletten aan de Biekorf worden vervangen door een grote open beerput. "Veel milieuvriendelijker, en bovendien oogt het ook authentieker", aldus Raf Reuse.

De nieuwe toiletten aan de Kuipersstraat, ter hoogte van de Biekorf, zijn al lang voer voor discussie. Veel partijen waren niet tevreden met de installatie, die volgens hen niet past in het historische kader van Brugge. Groen vindt bovendien dat er wel milieuvriendelijkere oplossingen bestaan dan de nieuwe constructie. "We hebben aan de verfspecialist binnen onze partij gevraagd eens goed te lekken aan de toiletten, en hij heeft kunnen vaststellen dat de toiletten met bijzonder schadelijke stoffen vernist zijn", getuigt Raf Reuse, lijsttrekker bij Groen Brugge.

Vandaag heeft Raf Reuse dan ook na het luiden van de schoolbel een persconferentie bijeengeroepen om zijn nieuwe plan uit de doeken te doen. "Wij komen af met een oplossing die aan beide problemen tegemoet komt. Enerzijds is de nieuwe toilettenconstructie niet milieuvriendelijk, anderzijds past hij ook niet binnen het historische karakter van deze stad. Daarom komen we af met het voorstel om de constructie weg te doen en een grote open beerput te graven: zowel ecologisch een heel natuurlijke oplossing, als natuurlijk zeer authentiek voor het middeleeuwse Brugge, waar je letterlijk door de stront moest ploegen om van punt A naar B te raken", aldus Reuse. Het voorstel wordt eind deze maand aan de gemeenteraad voorgelegd. Burgemeester De fauw laat alvast weten "genegen" te zijn.