LIVE: Gepensioneerde uit Brugge blokkeert volledige E40 voor hoger pensioentje

Magda Immegat (82) uit de Sint-Trudostraat in Brugge heeft deze namiddag voor heel wat verkeersellende gezorgd. De kranige tachtiger heeft namelijk ter hoogte van de afslag Loppem alle rijstroken van de E40 geblokkeerd met haar rollator.

Het duurde maar liefst vier uur totdat de wegpolitie terug was van een uitgebreide spaghetti-lunch om de snelweg terug vrij te maken. De file stond dan tot in Spanje, 46 kilometer verder. Er gebeurden maar liefst zeventien kop-staart botsingen en verschillende mensen moesten worden afgevoerd naar het ziekenhuis. De totale economische schade wordt geschat op 35 miljard euro.

Niet disproportioneel

Toch vindt Immegat niet dat haar actie disproportioneel is: "Ik heb heel mijn leven hard gewerkt en toch krijg ik slechts een mager pensioentje van rond de €3320 netto. Dat lijkt misschien veel voor een Hollander of zo, maar ik ben wel wat meer gewend. Daarmee kan ik niet eens drie weken in Lloret de Mar feesten. Een mens zou voor minder het land platleggen." Volgens Immegat is het blokkeren van snelwegen ook de meest voor de hand liggende optie om zoveel mogelijk sympathie los te weken bij de bevolking voor haar zaak.

Immegat deelde zandkoekjes uit aan de getroffen bestuurders en vroeg of ze vanavond niet bleven eten. "Ze vroeg ook om eens te kijken naar haar telefoon omdat ze haar 'VTM zender' niet meer vindt", getuigt een vrachtwagenbestuurder, "en wanneer de bus langskomt want ze moest nog om boodschappen."

Copycats

Immegat was echter niet alleen met haar actie: op verschillende plaatsen rond Brugge werden er hoofdwegen geblokkeerd. Zo was de Gistelse Steenweg te Brugge urenlang afgesloten door een protestactie van Roger Verriest (73) omdat iemand voor hem de laatste eclair had gekocht bij de bakkerij - "Geen compassie" reageerde Verriest daarover kort - en was het dorp Zwankendamme jarenlang onbereikbaar, gewoon omdat het onbereikbaar is.

"Het is een efficiënte manier van actie voeren, dat is zeker", duidt politicoloog Janne Narten, "vooral omdat je er makkelijk mee wegkomt. Het doelwit is altijd de gewone burger, en daarin vinden de overheid en de protesteerders elkaar. Daarom grijpt de politie amper in." We mogen de komende weken dus nog meer wegblokkades verwachten.