Boze boeren blokkeren klein buurtwinkeltje op Sint-Kruis

De toegangswegen tot het klein Carrefourtje op de Moerkerkse Steenweg waren deze ochtend door protest van de boeren volledig afgesloten vanaf Maldegem langs de N9 en vanaf Duinkerke in Frankrijk op de E40. Je kan er enkel nog via de Brieversweg rijden.

Veel hinder

De blokkade bij de kleine superette veroorzaakte vooral tijdens de ochtendspits veel hinder en urenlange files, en er zijn nog steeds vertragingen. Ook op de kleinere wegen tussen Sint-Kruis en Vivenkapelle blijft het druk. "Als de blokkade er tijdens de avondspits nog staat, is het onvermijdelijk dat de situatie in het ganse land opnieuw verergert", vertelt VRT-verkeersanker Bert Lepouter.

Ongenoegen

"Als West-Vlaamse landbouwers kunnen we niet bij de pakken blijven zitten. Het ongenoegen is groot", klonk het deze ochtend bij de protesterende landbouwers, "daarom gaan we de rest van wat er nog overblijft van economie hier op Sint-Kruis de vernieling in rijden. Dat is niet meer dan normaal. We gaan de gewone mensen psychologisch pijn doen." De landbouwers vonden naar eigen zeggen hun inspiratie bij de dagelijkse werking van de NMBS.

De redenen voor de protesten liggen enerzijds bij het Stikstofakkoord, dat aansluit bij de striktere Europese milieuregels, en de uitspraak van het arbitragehof over de afgekeurde treffer van Thiago tegen KV Mechelen anderzijds. "Het was gewoon zuiver, totaal geen buitenspel", aldus de boeren.

Inspanningen

De landbouwers erkennen dat er inspanningen nodig zijn voor het klimaat, "maar kunnen andere mensen die inspanningen niet leveren?", klinkt het. Ze gaan er ook mee akkoord dat bepaalde sectoren, zoals de varkensteelt, te belastend en intensief zijn in onze provincie, "maar we kunnen Kortrijk toch niet zomaar uit de provincie zetten?"

Terwijl de boeren over het algemeen niet tegen schaalvergrotingen en het afbouwen van de afhankelijkheid van subsidies zijn, hebben ze er toch hun bedenkingen bij: "nee dat gaat gewoon niet, we hebben daar geen zin in."

De sympathieke boeren hopen dat minister van landbouw hun protest, en hun gedetailleerde, constructieve ideeën ter harte neemt en snel met een nieuw plan afkomt: "regel het maar, zorg gewoon dat het goed is. Liefst morgen."