Gemiddelde Dwars door Brugge-loper is sneller door Brugge dan automobilist

Afgelopen zondag ging de 39ste editie Dwars Door Brugge door. Duizenden lopers liepen door de straten van de Brugse binnenstad, en met een gemiddelde tijd van 1 uur en 24 minuten is dat sneller dan met de wagen van de Ezelpoort naar de Gentpoort.

"Of je nu via de R30 rijdt of dwars door de stad via de 'toer van Brugge' (Ezelstraat, Jan van Eyk, Vismarkt, Botanieken Hof, Gentpoort), het duurt sowieso langer dan vijftien kilometer lopen", legt organisator Kristof Debel uit.

Dat is geen slecht gegeven vindt ook de winnaar van deze editie, Frank Ryckx (67): "het is goed dat de wagen wordt ontmoedigd in het stadscentrum. Mensen kunnen beter lopen." Of dat niet nefast is voor de ouderen van dagen, vindt Nys alvast niet: "geen idee, kan me niks schelen."

Het stadsbestuur doet er ook alles aan om het openbaar vervoer te ontmoedigen en zo het hardlopen te promoten: "we verleggen buslijnen om de zoveel maanden, zodat de mensen op den duur niet meer weten waar ze de bus moeten nemen", bevestigd Wim Ivanov, woordvoerder van de stad.