Deze man rijdt elke dag 50 km om om Oostkamp te vermijden

⚠ Dit artikel is gesponsord door het gemeentebestuur van Loppem

Maarten Dierckx uit de Dirk Martensstraat werkt sinds jaar en dag voor een bouwbedrijf in Wingene, net ten zuiden van Brugge. Een ritje naar Wingene duurt ongeveer een twintigtal minuutjes, maar niet voor Maarten.

Onvoldoende geïnformeerd

"Al twintig jaar doe ik een serieuze ommetoer om toch maar niet via Oostkamp te moeten rijden", getuigt Dierckx, "dat is ongeveer 50km heen en terug per dag extra, maar het is het waard." Volgens Dierckx informeert de staat de burger nog onvoldoende over de gevaren van Oostkamp. "Anders had ik nooit een job aanvaard in Wingene."

Behalve de povere ruimtelijke planning, de voortdurende uitbreiding van wat ooit een diepe put met gebruikte pampers was en de dusdanige gevolgen voor het wegennet rond Brugge, zijn er volgens Dierckx nog andere problemen: de inwoners van Oostkamp maken de doortocht van de gemeente volledig onmogelijk. "Als je daar voor de lichten staat, en je ziet daar opeens één van die patattekoppen langs de straat manken, what the fuck jong, de eerste keer kreeg ik bijna een hartaanval."

Publiek geheim

"Het is publiek geheim dat de oorspronkelijke inwoners van Oostkamp serieus misvormd waren", duidt historicus Ken de Skittery, "een beetje zoals de mensen in Koekelare. Mettertijd is dat serieus verbeterd omdat verschillende Bruggelingen gedwongen in Oostkamp kwamen wonen omdat ze niet genoeg bier dronken in Brugge. Echter, sinds 'film'-maker Jan Verheyen naar Baliebrugge is verhuisd is het algemene lelijkheidsniveau tegenwoordig hoger dan ooit."

Dierckx wil zeker geen slecht beeld schetsen over Oostkamp, maar "slurpt nog liever de buikloop van Geert Hoste uit een emmer ad fundum", dan ooit nog eens door Oostkamp te moeten. "Dat is mijn eigen mening en die moet je maar respecteren, dildo", besluit hij.