Communisme krijgt voet aan de grond: PVDA Brugge telt tien leden

We dachten lang dat het communisme op sterven na dood is, maar nu blijkt dat de enige overblijvende communistische partij PVDA leden bij de vleet trekt.

"We hebben net ons tiende lid mogen vieren", straalt een trotse voorzitter Mieke Van Hoorde. "Marietje, de vrouw van Roger, die mijn zwager is, heeft zich net lid gemaakt."

Ook de initiatieven van de partij worden meer en meer gesmaakt, vooral de recente editie van "Klagen en Zagen 2.0" was een voltreffer. "Het Marxisme is duidelijk in opmars, de ideeën van de Duitse filosoof Mark Karels blijven actueel. Mensen zeggen dat wij repressief zijn, maar dat is niet waar. We hebben de mensen die dat zeggen gewoon nog niet gevonden."

De partij organiseert dan ook een heus feest om deze mijlpaal te vieren. "Manifiesta Brugge", waar onder meer Raoul Hedebouw, de flamboyante Waalse woordvoerder, en Maaike Stalin-Verbeek, zelfverklaarde opvolger van de bekende Sovjetleider aanwezig zullen zijn.

"Het communisme is even levend als Lenin vandaag", zo getuigt Stalin-Verbeek, "alle andere partijen denken veel te idealistisch. Wij zijn de enige materialistische partij. Wij vinden dat elke burger een iPhone én een TV moet hebben." De opvolger van Stalin gaat verder: "vele linkse partijen zeggen dat geld niet gelukkig maakt. Dat je geld niet kan opeten, maar dat is niet waar. Met een beetje saté-kruiden en mayonnaise gaat dat allemaal vlot binnen. Onze internationalistische buitenlandse politiek is dan ook duidelijk: overal waar KFC de plak zwaait, is de mayonnaise erbarmelijk. Hoe moeten de mensen dan hun geld opeten?"