Bruggeling start crowdfunding voor arme voetballers

Bruggeling Dré Keisse (56) heeft een crowdfundingactie opgestart om de getroffen professionele voetbalspelers te helpen. Voetballers zullen binnenkort namelijk niet meer kunnen genieten van enkele fiscale voordelen.

Niveau zakt

"Het is een schande dat de regering geld wil besparen op de kap van de arme voetbalfans", zo verklaart Keisse zijn actie, "alsof het niveau van de Jupiler Pro League nog niet laag genoeg ligt." Keisse heeft natuurlijk een punt: ook dit jaar speelt Club Brugge, de mooiste ploeg van het land, makkelijk kampioen. Er is geen tegenstand en iedereen weet het. Het is de waarheid. Volgend jaar staan we gewoon drie dagen lang op de Markt pinten te hijsen op de tonen van Benny Scott's De Club Is Kampioen.

Al genoeg belastingen

Niet enkel de voetbalsupporter is  slachtoffer, ook de voetballers zelf delen in de klappen. Keeper Simon Mignolet van Club Brugge reageert verbolgen: "ik betaal al genoeg belastingen", briest hij, "akkoord - op de Kaaimaneilanden, maar belastingen zijn belastingen. Trouwens, als Brugge denkt dat het van mij €35 euro milieubelasting gaat krijgen, vergeet het. Ik verbrand nog liever die berg afval in mijn tuin."

Ook bij Cercle is men verontwaardigd: "Cercle is altijd neutraal geweest: 50 miljoen van Monaco en 50 miljoen van de belastingbetaler", reageert voorzitter Vincent Goemaere, "het is dan ook bijzonder pijnlijk dat de overheid zomaar ons voordeel afpakt. Alsof ze ons beschouwt als gewone, stinkende werkmensen." Goemaere spuwt op een voorbijganger.

Taks op de armen

Daarom dus dat Keisse aan de Brugse bevolking vraagt om vrijwillig bij te dragen, zodat de voetballers niet onnodig moeten lijden. De Bruggeling is ervan overtuigd dat de voetballievende Bruggeling gul zal bijdragen, en dat de voetballers van Club en Cercle binnenkort terug enkele miljoenen kunnen bijschrijven op hun buitenlandse rekeningen.

Bij het stadsbestuur, en bij de partij CD&V in het bijzonder, is men minder te vinden voor de crowdfunding. "Een taks op de armen", zo noemt schepen Franky Demon het. Maar Franky is voor de Cercle, dus niemand houdt echt rekening met hem. Komaan Club!