Brugge koopt "Iron Dome" om burgers te beschermen

Het stadsbestuur van Brugge heeft beslist om een deel van de stadsbegroting te spenderen aan de aankoop van het Iron Dome raketafweersysteem van de Israëlische fabrikant Rafael Advanced Defense Systems. Het systeem is bedoeld om de Bruggelingen tegen raketaanvallen te beschermen.

Federale regering

"Aangezien de federale regering zonder ons medeweten ons volledige wapenarsenaal aan Oekraïne heeft geschonken, voelen wij ons genoodzaakt om de defensie van onze stad in eigen handen te nemen", aldus burgemeester en opperbevelhebber Dirk De fauw (CD&V). Onder impuls van eerste maarschalk Franky Demon (CD&V) zullen ook de stadswallen en poorten terug in gebruik worden genomen.

De Iron Dome zal worden geïnstalleerd op onopvallende, hoge gebouwen in en rond Brugge: het Belfort, de watertoren op Sint-Kruis en op een nieuw te bouwen FLAK toren op Sint-Jozef. "Het systeem is hyper-geavanceerd", aldus De fauw, "eender welke raket kan worden neergehaald, alsook privévliegtuigjes onderweg naar Wevelgem." Dat laatste punt gaf voor de burgemeester de doorslag.

Dreiging

Van waar de dreiging precies komt wil de opperbevelhebber liever niet kwijt: "top-secret", zo klinkt het, maar uit goede bron weten wij dat de dreiging ofwel uit Rusland, ofwel uit Maldegem komt. Volgens andere ingewijden heeft De fauw vorige week weeral verloren in het pietjesbakken tegen zijn collega uit Gent, burgemeester Peter Van De Veire, en wil hij zich indekken voor een naderende coup.