Nieuw Bussenplan wil Bruggeling terug aan het wandelen krijgen

De Lijn zet volop in op te kleine busjes

De Lijn, vroeger bekend als een openbaar vervoersbedrijf, en stad Brugge hebben het vernieuwde bussenplan voor Brugge voorgesteld. De opzet van het plan is om zoveel mogelijk Bruggelingen terug aan het wandelen krijgen.

Filosofie

De filosofie achter het nieuwe plan luidt: "is de afstand boven de 30 kilometer, dan is er de trein. Is de afstand onder 30, wandel het dan zelf, achterlijken". Daarom wordt er drastisch gesnoeid in huidige net en wordt het aantal lijnen teruggebracht naar slechts zes. "Die zes lijnen worden ook maar één dag per week bediend, en dat maar door één busje, met een Poolse nummerplaat", vertelt woordvoerder van De Lijn en bekend worstendraaier Danny Madawell. In dat busje passen zeker vier mensen, tenzij de chauffeur naar de beestenmarkt is geweest, dan slechts twee.

De architect achter het plan is een willekeurige Franse boer uit Armentières die per ongeluk de grens met België is over gereden en sindsdien tegen zijn wil wordt vastgehouden door de Vlaamse Regering om het plan uit te tekenen. "Met dit nieuwe plan is er ook terug ruimte voor groei", aldus Madawell, "als we alles wat we hebben opgebouwd terug afbreken dan is er niets. Daarop kunnen we bouwen."

Teveel klachten

Burgemeester De fauw (CD&V), bekend van al zijn verwezenlijkingen (de volledige lijst vind je hier), reageert alvast positief en denkt dat het nieuwe net de Bruggelingen buiten de stad zal houden: "we kregen teveel klachten van Spaanse toeristen dat die Bruggelingen constant in de weg lopen. Dit plan zorgt ervoor dat de senioren immobiel worden. Geniaal."

De burgemeester wijst er ook op dat het hele land al decennialang onder het beleid van CD&V en de partij van boze boekhouders, N-VA, achteruit gaat en dat Brugge zeker niet mag achter blijven: "ieder jaar een beetje minder voor iedereen", glimlacht de man, "kan ik op uw stem rekenen? Hier, een droge worst."