Brugge hijst de witte vlag voor zorgverleners: Duitsers marcheren de stad binnen

Misverstand deze ochtend aan de stadspoorten van de binnenstad. Als symbolisch eerbetoon aan de essentiële rol die zorg- en dienstverleners in deze Coronatijden spelen, hees de stad een witte vlag boven haar officiële gebouwen. Dat interpreteerde het Duitse leger echter als een onvoorwaardelijke overgave.

"Omstreeks 8u30 passeerden er hier twee battalions en drie tanks van het Duitse leger", aldus inwoner van de Gentpoortstraat Marine Vervaeck (63). Ze zongen verschillende overwinningsliederen zoals 'Brügge is von uns', 'Blau und Schwartz Forever', en 'flieg mit mir zum Regenbogen, weil ich denke nur an dich'. Akelige taferelen dus.

Ook in 1914, 1940 en 2000 werd de stad binnengevallen door de Duitsers, daarom dat de inwoners van de binnenstad het deze keer allemaal laten gebeuren. "Zoals vorige keren komen ze zich hier weer lamzuipen, het Belfort opkruipen en voor je het weet mag je ze opvissen aan de Coupure. Dit passeert wel", stelt Vervaeck ons gerust.

De overgave van de stad doet volgens velen denken aan het beleg van Antwerpen in 1914. "Er was bijna niks meer over, alleen nog kaas en hesp", herinnert oma Marie-José (101) zich. Maar zover zal het volgens de stad Brugge nu niet komen. "De Duitsers lusten geen préparé, en kaas en hesp hebben we op overschot. Dit komt heus wel goed", aldus burgemeester de Fauw.