Burgemeester De fauw schrijft open brief aan Bpost: 'laat gevangenen pakjes bezorgen'

Bpost heeft het moeilijk: het kapotbespaarde staatsbedrijf heeft de grootste moeite om de stormvloed aan pakketjes te blijven leveren. Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V) vraagt zich in een open brief af of gevangenen niet kunnen helpen om dat probleem op te vangen.

Door de overstap naar e-commerce maken buitenlandse postbedrijven als PostNL, DHL en dpd een ongekende economische boom door. Het Belgische bpost heeft echter alle moeite van de wereld om de toename aan pakketjes de baas te blijven. Terwijl de federale regering bekijkt hoe we dit probleem op langere termijn kunnen oplossen ("concreet denken we er aan om het voor geen kloten te verkopen aan een Franse multinational die dan achteraf de diensten afbouwt en de prijzen verhoogt", dixit federaal minister van overheidsbedrijven De Sutter), stelt burgemeester Dirk De fauw voor om op korte termijn gevangenen in te zetten om de pakketjes te leveren. "Een waterdicht plan, niks kan verkeerd gaan", aldus de burgemeester.

"We mogen trots zijn op ons Penitentiair Complex", vindt De fauw, "een echt Brugs instituut. Wist je trouwens dat ongeveer 90% van de gedetineerden van Sint-Pieters zijn?" Andere gedetineerden in het Brugse complex zijn onder andere Marc Dutroux, de advocaat van Pol Van Den Driessche en verschillende slachtoffers van voormalig bisschop Roger Vangheluwe, vanwege laster en eerroof. "Daar heb ik trouwens persoonlijk voor gezorgd", voegt De fauw toe.

Gevangenen leveren je pakjes aan huis?

Onder meer Ashraf Sekkaki - de 'ontsnappingskoning' - heeft al aangegeven dat hij het wel ziet zitten om pakjes rond te brengen. "Ik zorg zelfs voor mijn eigen vervoer", aldus de bekende carjacker. Ook moordenaar en verkrachter ("en brandstichter, zet je dat er zeker bij?") August Peters (43) uit Sint-Jozef draagt graag zijn steentje bij: "ik zit intussen al meer dan twintig jaar vast op kosten van de burger, ik doe graag iets terug. Geef mij wel een breekmes en een briquet mee om de pakjes te helpen openen voor oudere mensen." Kindermoordenaar Marc Dutroux is dan weer wat minder zeker: "het hangt ervan af in welke buurt. Zeebrugge vind ik te deprimerend."

"Net zoals het water bij onze zorgsector ook tot aan de lippen staat, kan bpost niet meer", legt De fauw uit, "gevangenen zijn de eerste stap, maar als het nodig is willen we ook al onze senioren activeren, dat zit daar toch maar niks te doen in hun zorgcentra. En dat terwijl iedereen zijn stinkende best doet om alles draaiende te houden."