Koentje Devuyst uit Sint-Kruis moet Coronatest opnieuw doen wegens spieken

Consternatie alom in het testcentrum in het Brugse ziekenhuis Sint-Jan. Koen Devuyst (17) moet namelijk zijn COVID-19-test opnieuw afleggen omdat hij heeft afgekeken. "Dit kan zomaar niet", verklaart de examencommissie, "volgende week dinsdag verwachten we de heer Devuyst opnieuw, deze keer met striktere maatregelen tegen spieken."

Devuyst haalde 87% op zijn eerste test alvorens door de mand te vallen. Koentje had namelijk de exact zelfde bloedwaarden als zijn buur. "Toen hadden we het direct door", getuigt dokter Nick Teensneyer. Verder had Devuyst nog zijn geslacht en zijn gezondheidsgeschiedenis verkeerd.

"Ik kon maar proberen", reageert Devuyst, "ik heb afgelopen weekend weinig tijd gehad aangezien ik mij voornamelijk bezig hield met het sturen van agressieve sms'jes naar mijn ex-vriendin, "maar ik heb mijn lesje geleerd."

Hoe accuraat zijn de testen?

Na deze gefaalde poging tot spieken rijst dan ook de vraag: hoe accuraat zijn de testresultaten? "Er zijn ongetwijfeld mensen die positief hebben getest, maar eigenlijk de vragen vierkant vanbuiten hebben geleerd", vertelt Teensneyer, "dat is technisch gezien niet spieken, maar het is ook niet correct." Daarom dus dat de COVID-19 testen vanaf morgen enkel nog met giscorrectie zullen werken.

Een voorbeeld van de COVID19 test