Brugse 11 juli-viering wordt uit voorzorg verplaatst naar 21 juli

Het Brugse 11 Juli-komitee (sic) heeft aangekondigd dat de geplande festiviteiten ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag op 11 juli zullen worden verplaatst naar 21 juli. "Er was geen andere keuze, in de huidige kontekst kunnen we moeilijk met projekt doorgaan", reageert voorzitter van het komitee Paul Van Den Driessche via brief.

De geplande driedaagse Vlaamse viering zal nu dus samenvallen met de Belgische nationale feestdag, als het land tegen dan nog bestaat tenminste. "Dat is echter geen probleem", stelt VDD ons gerust, "wij doen ons ding, de Belgen het hunne. Al voorzie ik wel enkele problemen met de heropvoering van de Brugse Metten."

Net als voorgaande jaren zou de viering samenvallen met het populaire Cactusfestival, maar dat is voor het Komitee eerder een zegen: "alle linkse hippies zitten dan vast in het Minnewater, de stad is dan aan de echte Vlamingen", klinkt het.

Met de verplaatsing van het evenement komen tenslotte ook verregaande flankerende maatregelen. Burgrock bezoekers zullen op zijn minst twee meter afstand moeten houden van anderen, "maar dat was voordien al het geval, dus veel verandert er niet", aldus VDD. Verder worden er ook identiteitscontroles ingevoerd: "mocht men het Cactusfestival aflasten - en die linkse hippies zullen wel naar de opperhippie Van Ranst luisteren - hebben we een systeem nodig om die mattenrollers buiten te houden."