Wat met de paardenkoetsen in Brugge? "Opeten", zegt schepen Goderis

Vanaf 2020 verbiedt de stad Gent toeristische paardenkoetsen in het centrum. Na hevige discussie binnen en buiten Gent gaan nu ook stemmen op in Brugge om de paardenkoetsen te bannen. Ook Brugs schepen van dierenwelzijn Goderis heeft een mening.

"Opeten", legt schepen Mathijs Goderis (sp.a) uit aan onze redactie, "er zit niks anders op." Volgens de schepen is de Bruggeling geen voorstander van de paardenkoetsen en ziet ze dan ook liever verdwijnen. "Niet dat de dieren echt lijden, Brugge is geen drukke stad en het merendeel van de tijd staan ze gewoon te grazen op Assebroek", vertelt Goderis, "maar paardenvlees is nu eenmaal in trek. Ooit al eens paardenstoofvlees gemaakt? Fantastisch."

Na de heisa rond de dolfijnen, staan nu dus de paardenkoetsen in het oog van de storm. Hoe komt het dat de Bruggeling hier zo van wakker ligt? "Bruggelingen zijn van nature erg begaan met de dieren", legt professor Frédéric Vustingatt van de universiteit van Skopje uit, "door een gebrek aan interessanter nieuws."

Niet lang geleden verplichtte de stad om katten te steriliseren, de volgende stap is honden vrijlaten volgens Vustingatt. "Gedomesticeerde honden houden is ook dierenmishandeling. Die dieren constant aan de leiband houden, dat is gevangenschap."