Boerenvereniging uit Tielt ontgoocheld: op straat kakken blijkt toch niet te mogen

Opnieuw een boete voor enkele leden van de Tieltse afdeling van de radicale boerenvereniging Farmers Defence Force, die Brugge kwam bezoeken om het stadsleven uit protest lam te leggen. Op klaarlichte dag de straat onder schijten is en blijft echter verboden. Het is al de derde boete voor het gezelschap deze week, dat eerder ook al in Brussel de publieke infrastructuur kwam ondersproeien.

Geen borden

"Sorry maar er staan hier toch nergens borden om aan te geven dat ik hier mijn darmen niet mag legen?", sakkert ondervoorzitter Dirk Van Maele, "we wandelden terug van een protestlunch op de Markt, toen ik plots de mossels door mij voelde lopen. Ik heb dan maar mijn ster geopend in de Geldmuntstraat en ben de straat beginnen onderschijten. Net op dat moment passeerde er een flik." Van Maele kreeg prompt een boete van vijftien euro voorgeschoteld. "Alsof er niemand nog respect heeft voor het harde werk dat wij doen."

Even later op diezelfde dag drong het bij boerin Francine Deneckere, die net haar geliefde kwam bezoeken in de gevangenis van Brugge: "ik dacht, ik ga hier rap nog een ei uitduwen voor ik binnen ga, maar natuurlijk stond er een flik op te kijken. Bam, 15 euro boete, dat is drie maanden spaargeld foetsjie."

Enkele dagen daarvoor was het ook al prijs na de maandelijkse ledenvergadering: de afdeling had een parochiezaaltje afgehuurd op Sint-Kruis om haar volgende acties te plannen, maar wou niet bijbetalen voor het gebruik van de toiletten. "Waarom zouden we, thuis hebben wij toch ook geen toilet?", aldus voorzitter Johnny Naeyaert, "maar blijkbaar heeft de pastoor achteraf klacht ingediend. Nochtans hadden we alles netjes opgehoopt in de stronthoek. Waar maakt die man zich eigenlijk druk over?"

"Wie steunt de boeren nog?", horen we Naeyaert nog jammeren, "het enige dat we kunnen doen is Brussel opnieuw platleggen en mensen pesten, dat zal vast wel helpen."