Stadsbestuur is verheugd om populair volkscafé eindelijk een hak te zetten

Ettelijke tienduizenden euro's moet volkscafé De Hollandse Vismijn betalen voor een nieuw terras, opgedrongen door het stadsbestuur en Vlaanderen. Het café, één van de laatste overgebleven volkscafé's, had nog maar enkele jaren geleden geïnvesteerd in een nieuw terras.

"Ik klop mij op de borst", glundert schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V), "dit komen ze niet te boven!" De schepen heeft persoonlijk een akkoord bereikt met de dienst Onroerend Erfgoed Vlaanderen. "Ik zat vroeger samen met het hoofd van de dienst in de KSA, hij stond bij mij in het krijt", legt Demon uit, "het enige dat ik écht wou, was de traditionele horecazaken rond de Vismarkt kapot maken. Dus heb ik dat maar gevraagd aan 'Brokkie' (hoofd van de overheidsdienst, nvdr)."

Zoveelste episode in lange 'terrassensaga'

De nieuwe beslissing maakt het de terrassenproblematiek in Brugge er niet beter op. Nadat verschillende erfgoedverenigingen het de horeca in het verleden erg moeilijk hebben gemaakt, maken nu ook de Vlaamse overheidsdiensten het leven van de zaakvoerders zuur. Keer op keer slaagt Brugge er niet in om vooruitgang te boeken.

Politieke insteek?

Vele van de café's en restaurants rond de Vismarkt zijn erg populair bij de Bruggeling, zowel jong als oud. Aan de toog worden discussies gevoerd en moppen getapt. "En dat kan niet", reageert Jozef Dewachter, voorzitter van het erfgoedcomité 'Den Blijde Intrede', vanop zijn eigen begrafenis.

Met het ten gronde richten van de populaire handelszaken is daarmee wel meteen een van de verkiezingsbeloftes van de CD&V ingelost: 'samen Brugge kapot maken'. "We zijn blij om zo vroeg in de bestuursperiode al een cadeautje te doen aan de Bruggeling", reageert de woordvoerder van de partij Hendrick-Jean Demaere (96), "ook al is het vooral een Vlaamse beslissing, het waren wíj! wij hebben het gedaan! (tiert ongecontroleerd, minutenlang, nvdr)"

Wat mag wel nog?

De vraagt rijst over wat eigenlijk wél nog mag. "Niks", is schepen Franky Demon duidelijk, "zolang het niet in het plaatselijk parochiecentrum wordt georganiseerd, moet je er zelfs niet aan denken."

Een veelgebruikte flyer van CD&V tijdens de laatste verkiezingsperiode

Lees ook: Oplossing terrassenproblematiek: terras mag, maar enkel binnenhuis