Spijbelaars tegen klimaat maken het gezellig en verbranden autobanden

Leerlingen van het Koninklijk Atheneum Brugge Centrum die afgelopen maandag naar Brussel afzakten om te 'spijbelen voor het klimaat', hebben er een gezellige maandag opzitten. "Een erg leuke namiddag, volgende week staan we er terug. We nemen zeker extra paletten en wat benzine mee", zo klinkt het.

Bijna vijftig leerlingen van het Koninklijk Atheneum zakten maandag af naar Brussel. De Brugse Stem volgde ze een dag lang.

"Het is schandalig dat de overheid niks doet om het klimaat te redden", klaagt Pieter Dewachter (16) terwijl hij een blikje bier opent en wat olie op de brandende autobanden gooit. "Als we niet opletten blijft er niks meer over van moeder natuur."

We lopen mee in de klimaatmars. "Banaan?" vraagt een scholier ons, die nemen we graag aan. Terwijl we de plastieken verpakking weggooien vragen we de scholier wat haar drijft. "Decennia lang hebben we stilgezeten", zo verklaart Clara, "het is nu tijd om in actie te schieten. Kijk maar." Clara gooit een volle pot loodverf uit in een parkje en schildert er dan een vredesteken mee.

Na de mars verzamelen we voor het Centraal Station van Brussel. Enkele jongeren haalt wat deodorant spuitbussen in de nabijgelegen supermarkt en spuit ze leeg op de brandende hoop autobanden en plastiek. "Het nuttige aan het aangename koppelen", lacht de scholier, "het is erg koud vandaag. Joeri, haal jij nog wat briketten en kolen?"