Oostende fusioneert met Charleroi en wordt Charleroi-Aan-Zee

Onder impuls van de huidige Vlaamse regering worden fusies van gemeentes financieel aangemoedigd. Oostende zal daarom fusioneren met Charleroi, wier bevolking het "dichtst aanleunt" bij de Oostendse bevolking, aldus de burgemeester.

Het Decreet Lokaal Bestuur moedigt gemeentes aan om met mekaar te fusioneren. Ze krijgen daarvoor in ruil onder meer een kwijtschelding van de gemeentelijke schulden. Aalter en Knesselare hebben zo al besloten om voortaan samen één gemeente te vormen. Op een persconferentie vandaag kondigde de Oostende burgemeester Tommelein aan dat ook Oostende de stap naar fusie zal zetten.

"Het is natuurlijk niet simpel om twee verschillende gemeentes, elk met hun eigen geschiedenis en volksaard, samen te voegen. Maar als je in de zomer eens door de Oostendse straten kuiert, merk je al snel dat een fusie met Charleroi eigenlijk helemaal niet vergezocht is. Half Charleroi zit hier in de zomer", aldus de burgemeester. Op de vraag of de gemiddelde Oostendenaar ook de logica van deze fusie inziet, wil de burgemeester niet ingaan. "Ik ben per slot van rekening hier net burgemeester geworden ondanks dat mijn partij de verkiezingen niet gewonnen heeft. Ik ga nu niet plots beginnen met naar de stem van het volk te luisteren, of zo", aldus nog Tommelein.