Nieuwe Vlaamse investeringsregering investeert -2,2 miljard

Na lang wachten is de Vlaamse regering eindelijk met cijfers op de proppen gekomen. De regering Jambon I wil een echte investeringsregering worden en maakt voor de komende jaren een gigantisch budget van -2,2 miljard vrij.

Een echte investeringsregering

Vooral de investeringen in de woonbonus, een riante besteding van -328 miljoen euro, en de kinderbijslag springen eruit. De kinderbijslag wordt uitgebreid met maar liefst -107 miljoen euro. "We zijn trots om zulke grote bedragen vrij te maken voor projecten en diensten die de Vlaming echt nodig heeft", reageert Minister-President Jan Jambon (N-VA).

Ook in het Vlaamse onderwijs, dat keer op keer klappen krijgt op de internationale ranglijsten, worden forse investeringen gedaan. Vooral het zieltogende secundair onderwijs krijgt hier een forse injectie: -€100 miljoen.

"Onderwijs is essentieel voor onze partij", reageert kersvers minister Ben Weyts (N-VA), "de lat moet opnieuw omhoog. We hebben de noodkreet van de leerkrachten in het secundair onderwijs goed ontvangen en doen ons uiterste best om ze te negeren."

Opgetogen Brugs bestuur

Ook in Brugge is men uitzinnig. "Dit is echt wat we nodig hebben. We zijn zeer blij met het wel erg degelijke regeerakkoord, maar nu we te weten zijn gekomen dat de regering nóg meer investeert dan eigenlijk beloofd in de partijprogramma's, daar zijn we in de wolken mee", reageert schepen van financiën Mercedes Van Volcem (Open Vld).

Volgens de schepen is de kritiek van het middenveld dan ook onterecht. "In Brugge ben ik als schepen van financiën verantwoordelijk voor de begroting. Ik weet dus hoe moeilijk het wel is om de rijken te bevoordelen zonder dat de bevolking het merkt."