Criminaliteit in opmars: stad overweegt quarantaine Sint-Jozef en Sint-Pieters

Voor het eerst sinds 2014 gaan de criminaliteitscijfers in Brugge terug de hoogte in. Vooral inbraken en internetcriminaliteit zijn bezig met een forse opmars.

"Helaas heeft het internet nu ook Sint-Pieters en Sint-Jozef bereikt", zucht een uitgeputte politiecommissaris Matt Track (47), "tot vorig jaar was men in Noord-Brugge nog voornamelijk bezig met louche videotheken, maar het is hen eindelijk doorgedrongen dat de markt is geëvolueerd."

Nu de inwoners van Sint-Pieters en Sint-Jozef internetconnectie hebben, hebben ze dankzij Google Maps eindelijk ook de weg naar Brugge-Centrum en de andere deelgemeenten gevonden. "Vroeger kreeg je een inwoner van Sint-Pieters niet verder dan de Scheepsdalebrug, omdat ze bang waren dat de brug ging kantelen. Nu is dat allemaal gedaan", duidt lokaal historicus Manny Zagené van de universiteit van Noord-Soedan, "er moeten dan ook dringend maatregelen genomen worden om de uitspreiding van gespuis te voorkomen."

In quarantaine

Daarom overweegt de stad nu om de twee deelgemeenten in quarantaine te plaatsen. Noord-Bruggelingen hebben echter ook rechten, weet ook schepen voor personen met een beperking Martine Matthys (CD&V): "maar ook niet te veel rechten natuurlijk. Concreet denken we aan een geëlektrificeerde omheining met een gracht vol alligators."

Dat loutere afzondering het probleem niet zal oplossen, beseft de schepen. "Daarom zetten we volop in op flankerende maatregelen, zoals een legioen gewapende priesters om de inheemse bevolking te paciferen."

Typisch beeld van een dinsdagochtend in de Sint-Pieterskerklaan