Nieuw sociaal experiment: Bruggeling Dries krijgt €2700 basisinkomen zonder werken

Bruggeling Dries Tigghevent (27) neemt deel aan een wel erg opmerkelijk sociaal experiment. Voor de rest van het jaar krijgt Dries namelijk een basisinkomen van maar liefst €2700, en hoeft daar helemaal niks voor te doen!

"Dries is altijd wel een speciale jongen geweest", vertelt vader Lis Tigghevent, "het is dan ook mijn privilege om hem iedere maand een basisinkomen te betalen." Door zijn basisinkomen hoeft Dries niet langer elke dag te werken, maar kan hij zich volledig toeleggen op wat hem het meest boeit: astrologie, Vlaanderen en complottheorieën.

"Dit is echt een stap vooruit voor de menselijkheid. Iedereen zal zich kunnen optrekken aan het feit dat ik elke maand gratis geld krijg. Misschien zal op deze manier armoede wel eens opgelost kunnen raken", zegt een overtuigde Dries.

Het idee van het basisinkomen komt overgewaaid vanuit progressieve kringen, die er een oplossing in zien voor de toenemende automatisatie. Die automatisatie zal heel wat mensen zonder werk zetten. Professor Smit van de Universiteit van Leiden geeft duiding: "het is veel makkelijker om het volk in het huidige economisch systeem te laten geloven als ze gratis geld krijgen van de staat, zo bekritiseren ze het systeem niet. De volgende stap is dan om de staat te privatiseren."