Nieuw komisch talent? Dirk Lagast maakt enkel moppen over Zeebrugge

Dirk Lagast (38) uit Sint-Kruis heeft op Facebook zijn nieuwe theatertournee aangekondigd voor het najaar. "Jammer dat de zee niet vijf kilometer dichter tegen Brugge komt", heet de show en daar kijkt de Brugse comedy-scene reikhalzend naar uit.

Lagast wil dat men zich niet langer blindstaart op de voor de hand liggende komische deelgemeenten, en dat men ook eens aandacht heeft voor Zeebrugge. "Want ook daar is de toestand lachwekkend".

"De inspiratie is er al lang", duidt Lagast, "vorig jaar zat ik op het terras van café 't Werftje en ik wou een Spritz bestellen, maar ze hadden geen ijs meer. Ze hadden het recept verloren zeiden ze. Toen wist ik: hier moet ik iets mee doen."

Lagast lacht niet enkel met de dorpskern, ook de Statiewijk en de Strandwijk moeten het ontgelden. "Waarom kunnen Zeebruggelingen zo rap lopen?", vraagt Dirk ons. Geen idee Dirk. "alle trage zitten in de bak (bulderlacht)."

Sommige moppen schrijven gewoon zichzelf, zo kan ook verhuisspecialist Robert Lambrecht getuigen. "Vorige week heb nog een Zeebruggeling helpen verhuizen. Hij moest per sé de langste vrachtwagen hebben, ook al had hij niet veel gerief", vertelt Lambrecht, "de tuinslang moest ook mee, zei de man."

Hoge verwachtingen in Brugge

In Brugge heeft men hoge verwachtingen van de nieuwbakken komiek. Het is al decennia geleden dat er nog eens iemand grappig was in Brugge. Akkoord, Pol Van Den Driessche, maar dat is niet intentioneel, die meent het gewoon. Al meer dan twintig jaar wordt er in Brugge niet meer gelachen. "Ik dacht dat dat hier niet mocht", aldus nieuwe Bruggeling Jasper Vanpoucke (32), "maar blijkt gewoon dat er hier niemand een goeie mop kent."

"Ik doe mijn best", vertelt Lagast nog, "maar leg de verwachtingen niet te hoog, de helft van mijn moppen gaan over stront."

(DS)