Nederlandse stad Sluis klaagt Zeebrugge aan voor broodroof

De Nederlandse grensstad Sluis, eens de Brugse toegang tot de Noordzee, klaagt Zeebrugge, die andere Brugse zeehaven, aan wegens broodroof. Volgens de Nederlandse stad is het volledig onredelijk dat Brugge nu opeens alle focus verlegt naar Zeebrugge.


"Oké, we zijn er wat laat mee, maar we hebben wel een punt", legt schepen van de stad Sluis Jopie de Boer uit. "We vonden het vreemd dat er hier geen boten meer passeren, en toen we over de sluisplannen in de haven van Zeebrugge lazen, viel onze gulden. Brugge heeft in het geheim stiekem een nieuwe haven gebouwd."

De voormalige havenstad sleept de haven van Zeebrugge, en dus bijgevolg de stad Brugge, voor de rechter. De stad vraagt als compensatie voor het economische verlies om het Zwin verder uit te breiden zodat zeeschepen terug in de stad kunnen aanmeren. Verder eist de stad ook dat voornaamste concurrent Damme met de grond gelijkgemaakt wordt en de geldsom van €21,43.

"We kennen onze rechten. Napoleon heeft ons een zeekanaal beloofd. Waar is dat kanaal? We hebben altijd al gezegd dat de Volksunie onbetrouwbaar is", aldus een zichtbaar verwarde inwoner van Sluis.