Nationale politiek: waarschijnlijk nog altijd hetzelfde als twee jaar geleden

Nu het coronavirus wild om zich heen slaat en de bevolking zich afzondert, werpen we onze arendsblik heel even terug op Brussel en de federale regeringsvorming. Dringt de urgentie door bij de onderhandelende partijen, vragen wij ons af. Onze Wetstraats-specialist Janne Narten legt het voor ons uit.

Geen enkele partij lijkt zich van de situatie bewust. De grootste partij in Vlaanderen, de N-VA, heeft het moeilijk met de laatste peilingen en lanceert het idee van een noodregering met Bart De Wever aan het hoofd. Het idee daar is dat als er nieuwe verkiezingen komen (die nodig zijn om de grondwet te herzien en een staatshervorming mogelijk te maken), dat niemand uit zijn kot wil komen om te stemmen en dat de N-VA bij verstek opnieuw de grootste wordt.

De centrumpartijen, CD&V, Open Vld en sp.a zijn dan weer bezorgd om hun huidige positie. Vele van hun kiezers hebben intussen afgehaakt en zijn de extremen gaan opzoeken. Conner Rousseau, de voorzitter van de socialisten, liet een ballonnetje op voor een noodregering met De Wever. Helaas voor de sociale media-revelatie werd dat idee snel afgeschoten door leenheer Magnette van de PS. CD&V brabbelde wat onverstaanbare platitudes bij monde van voorzitter De Coene en Open Vld hield een virtueel congres over de toekomst van het liberalisme zonder de meeting link te delen met haar leden. "Democratisch en transparant", reageert kandidaat-voorzitter Egbert Lachaert vanuit Madagaskar.

En wat met Vlaams Belang en PVDA? Vlaams Belang heeft intussen haar verkiezingsbelofte waargemaakt en de grenzen zijn intussen gesloten. "Corona enkel voor de autochtone bevolking", klinkt het daar. PVDA is dan weer gefocussed op de ineenstorting van de economie. "Voila! Het is gebeurd! Zie je wel! Wij zeggen het al jaren", reageren de Marxisten.

Niks lijkt er dus op dat we binnenkort een nieuwe regering krijgen. "En maar goed ook", reageert de politieke wereld, "als de Vlaamse regering enig voorbeeld is, dan zijn we beter af zonder", zo vertelt insider Bertje 'Daiquiri' Teuns van het kabinet van minister Koen Geens ons nog.