Van Volcem (67) krijgt plaats Vanderjeugd (31) en belooft om voor jeugd te vechten

Brugs schepen en Vlaams volksvertegenwoordiger Mercedes Van Volcem (67) is de politiek nog niet verleerd. Nadat eerder werd aangekondigd dat het parlementslid geen verkiesbare plaats krijgt op de West-Vlaamse lijst, staat Francesco Vanderjeugd nu 'vrijwillig' zijn plaats aan haar af.

"Dit lijkt er al meer op", glundert een autoritaire Van Volcem, "ik geef me niet zomaar gewonnen. Ik wil doorgaan, daar gaat het over in een democratie. Zo lang mogelijk doorgaan en koppig blijven om verandering tegen te houden." Vanderjeugd blijft erbij dat hij zijn plaats vrijwillig heeft opgegeven, maar daar twijfelen haar collega's in het schepencollege aan. Pablo Annys (sp.a) geeft uitleg: "Mercedes heeft een ijzeren wil. Als ze haar zinnen op iets heeft gezet, dan kan je haar gewoon niet stoppen. Gelukkig heeft ze nog nooit haar zinnen op een goed beleid gezet. Anders was het al lang afgelopen voor ons."

Van Volcem, intussen 67 jaar oud, heeft beloofd om 'voor de jeugd op te komen'. Ook al moet een jongere nu plaats ruimen voor de bekende oude dame, is ze vastbesloten om enkele dossiers te deblokkeren: "concreet wil ik voor de jongeren een mooie ruimte waar ze naar elpee's kunnen luisteren, en waar ze veilig LSD kunnen nemen."

Of het geen tijd is om plaats te maken voor een nieuwe generatie, daar denkt Van Volcem er het hare van: "we moeten de interne partijdemocratie laten werken. En als ik er niet mee akkoord ga, gewoon aanvechten tot ze er moe van worden."