Klimaatbetoging tegen bestuur: bestuur doet mee

Gisteren ging in Brugge de eerste klimaatmars door. Enkele honderden jongeren, voornamelijk scholieren, liepen door de Brugse binnenstad om 'het stadsbestuur een geweten te schoppen'.

De Brugse Stem was erbij. Terwijl we door de Steenstraat wandelen, interviewen we enkele jongeren.

"We zijn radicaal tegen het beleid van het stadsbestuur. In Brugge wordt er helemaal niks gedaan voor het klimaat. De stad runt zelf vervuilende dieselbusjes en stelt belachelijke doelen (20% CO2 reductie, nvdr)", stelt Pimpo Debacker (16), één van de organiserende scholieren. "Het probleem is de twee grootste partijen van stadsbestuur zelf. Die bakken er al twintig jaar niks van."

Schepenen Franky Demon en Minou Esquenet passeren en nemen enkele foto's. "Cheese! Is dit voor de krant? Nee? Krijg kanker, rotjong!", klinkt het opgewekt.

Dirk De fauw beaamt de analyse van de scholieren: "er moet inderdaad iets veranderen. De bevoegde instanties verbergen zich."

Een attente scholier merkt op: "maar burgemeester, ú bent de bevoegde instantie!"

Burgemeester De fauw repliceert: "rot op, vuile linkse yuppie-communist, ik heb hier niks mee te maken. Kom, we nemen samen een foto, voor de krant."

Na wat opzoekwerk kon onze redactie inderdaad verifiëren dat burgemeester De fauw het hoofd van de bevoegde instantie is (ie. 'burgemeester'). Toen we hem met deze feiten confronteerden, ging hij in de tegenaanval.

Burgemeester De fauw: "je moet begrijpen, het klimaat moet zelf ook willen veranderen. Wij doen zoveel moeite, maar als het telkens van één kant komt, dan schieten we niet op."

Toen we hem vroegen wat hij precies zal doen om de jongeren tegemoet te komen, kwam De fauw verrassend ambitieus over: "ik zal per direct de voltallige Vlaams Belang fractie vragen om op te houden met scheten te laten. Dat zal het methaangehalte in de atmosfeer drastisch doen dalen."