Vanaf 2026 hypermodern shoppingcenter in Brugs Belfort? "Plannen liggen klaar"

Het hing al geruime tijd in de lucht maar vandaag bevestigt Brugs burgemeester Dirk De fauw formeel: het Belfort gaat plat en krijgt een nieuwe bestemming en dat voor eind juni 2026. Het voorstel dat er kwam onder impuls van CD&V, ligt al enkele jaren op tafel en vormt al sinds dag één van de huidige legislatuur een heet hangijzer in de Brugse politiek. Vooral Vooruit-schepen Pablo Annys is een vurig tegenstander van de plannen. “Ik heb godverdomme nog maar net een bestseller geschreven waarin ik pleit voor een Brugge met meer ballen en dan gaan ze de bekendste lunte in de stad amputeren? De fauw vint, ‘terlikken joene!”

Gaan ze de bekendste lunte in de stad amputeren? De fauw vint, ‘terlikken joene!

Gedateerd

Dat er vaart gemaakt wordt in dit dossier omwille van de nakende verkiezingen ontkent De fauw met klem. “Er zijn diverse redenen waarom deze ingreep hoogdringend is. Niet alleen is de toren spuuglelijk en gedateerd, maar experts waarschuwen ook al jaren voor potentieel instortingsgevaar. Door die nestzeekers van UNESCO hebben we nooit de nodige structurele ingrepen mogen doorvoeren en daardoor is heel het houten geraamte van het gebouw aangevreten door boktor. Platsmijten en opnieuw bouwen is de enige humane oplossing.”

Over hoe het bekende monument er na de make-over zal uitzien is nog niets geweten, maar De fauw droomt luidop van een gemoderniseerde versie. “Naar het voorbeeld van voorganger en Brugs CD&V boegbeeld Patrick Moenaert met zijn Concertgebouw of Renaat Landuyt met zijn gedrocht van een cruiseterminal, wil ik ook dat Brugge mij na mijn dood herinnert voor iets straf en daardoor vergeet en vergeeft wat voor inhalige tiran ik eigenlijk was.”

Extra ruimte

De nieuwe "wolkenkrabber" zou broodnodige extra shopping ruimte moeten creëren in de binnenstad en nog meer toeristen aantrekken. “De bovenste twee verdiepingen zouden gereserveerd worden voor mijn persoonlijke ‘mansion’ en een aantal suites waar mijn matjes discreet kunnen gaan scheefpoepen. De andere 67 verdiepingen en hallen zouden volledig worden ingenomen door winkelruimte. Recent huldigden we nog de Steenstraat en de Geldmuntstraat / Noordzandstraat met de banners: “This street is made for shopping” In 2026 willen we daar van maken: “This city is made for shopping.

De nieuwe banners worden nu al proefgedraaid

Dat Brugge op dit moment al gebukt gaat onder het massatoerisme, met alle mobiliteitsproblemen van dien, wil De fauw niet geweten hebben. “Tegen al die ertefretters van Bruggelingen zeg ik: Stop met zagen en haal je portefeuille boven of bol het af!”

“Tegen al die ertefretters van Bruggelingen zeg ik: Stop met zagen en haal je portefeuille boven of bol het af!”

Om de extra toestroom van toeristen aan te kunnen zou De fauw een skybridge aanleggen in de vorm van een kabelliftbaan die via het Belfort langsheen de toren van de Sint-Salvatorkathedraal loopt naar het stationsplein.

(RT)