Emieltje kondigt 'superliga' petanque aan: Brugge in rep en roer

“Vier Bruggelingen hebben een akkoord bereikt omtrent de oprichting van een nieuwe petanquecompetitie”, klinkt het in een recente aankondiging. “De stichtende leden zijn Emieltje Vandevelde (83), Roger Desutter (87), Lowie Tack (83) en jonge snaak Bertrand Lucien (79)” Als startkapitaal zeggen zij over 350 euro te beschikken. Emieltje bevestigt intussen de plannen na een geheime top in Lissewege.

Financiële aspect is doorslaggevend

De reden voor de oprichting moet niet al te ver gezocht worden: het financiële aspect is doorslaggevend. De oprichting komt er op een moment dat de emancipatie van het klootjesvolk van Sint-Pieters de instabiliteit van het Brugse petanquemodel heeft blootgelegd. Een strategische visie en duurzame commerciële aanpak zijn nodig om de petanque in waarde te laten stijgen.

De vier stichtende leden zijn jaarlijks verzekerd van deelname aan de Super League, waardoor het een gesloten competitie wordt. Het gaat hierbij om midweekwedstrijden waardoor alle deelnemende leden in hun lokale competities aan de slag kunnen blijven.

Die lokale competities zijn echter niet opgezet met de plannen van de "Grote Vier": "het is je reinste competitievervalsing", vindt petanquespeler uit Sint-Kruis en viervoudig veroordeeld roofmoordenaar Hongaer Dewael, "terwijl wij voor pannenkoeken spelen, gaan zij zichzelf wat verrijken met kippenbillen. Wij zullen onze krachten verenigen om dit cynische project te stoppen.

De "Grote Vier" tijdens de Top Van Lissewege, waar de toekomst van de petanque werd beslist

Zestiende meest populaire sport

Jongeling Bertrand Lucien is de eerste voorzitter van de Super League. “We zullen de petanque op elk niveau helpen en onze sport terugbrengen naar de plaats waar zij recht op heeft”, aldus Lucien. “Petanque is de zestiende meest populaire sport in Brugge en heeft meer dan 20o fans. Het is de verantwoordelijkheid van de topspelers om een antwoord te vinden op hun verlangens.