Dief beelden 't Zand smeekt stad: "neem die lelijke beelden ALSTUBLIEFT terug"

De tot nu nog anonieme beeldenstormer heeft de stad een smeekbrief geschreven. In de brief vraagt de dief de stad om de beelden terug te nemen: "ik kan het niet meer aan, die lelijke bronzen gestaltes. Neem ze weg!"

Uit goede bron konden wij het adres in Zuienkerke van de beeldendief achterhalen. Volgens de beeldendief doet de stad niet genoeg om de beelden te recupereren: "geloof me, ik heb al een twintigtal dreigbrieven gestuurd om geld te vragen", aldus beroepscrimineel en schepen in Zuienkerke Hongaar Dewael (35), "maar de stad wil niet betalen."

"Ik kan die beelden niet meer zien", jammert Dewael, "dag en nacht moet ik daar op kijken. Ik heb ze proberen te begraven, verdrinken en in Frankrijk te dumpen, maar ze blijven terugkomen."

Brugge's bronzen periode

Volgens Hongaar Dewael lijkt het erop alsof de stad de beelden liever kwijt dan rijk is. Het gaat nochtans om een waardevol kunstwerk uit de 'bronzen periode' van Brugge. "Enkele decennia geleden was er inderdaad slechts één kunstenaar in Brugge en die kon niks anders dan brons. Vandaar.", zo legt Brugge-kenner en historicus Jan Dumolyn uit.

Stad Brugge heeft onlangs €125.000 kunnen incasseren als schadevergoeding voor het verlies van de beelden, en is van plan om daarmee nieuwe beelden te kopen. "Ik hoop alsnog mijn 'oude' beelden te kunnen verpatsen door te doen alsof het nieuwe zijn. Op het stadhuis kennen ze daar toch niks van", aldus Dewael nog.