Deze man smeert volgende week het Belfort in met mayonaise

Bruggeling Bart Tepel uit de Baliestraat wil de eerste man zijn de het volledige Belfort van Brugge wil insmeren met mayonaise, "de lakenhallen inclusief". Vorige pogingen strandden telkens net onder het tweede balkon van de toren.

Oeroude traditie

Het is een oude traditie die om de zoveel jaar terugkeert. Sedert de bouw van het Belfort in 1972 heeft de Bruggeling wel vaker geprobeerd om het gebouw in te smeren met een variëteit van frietsaus.

"Dat eigenaardige gebruik is ontstaan als politiek statement tegen de verhuis van Raymond Van Het Groenewoud naar de Brugse binnenstad", duidt geschiedkundige Ken de Skittery van de universiteit van Ossevoorde, "pas toen de fabriek van Vandemoortele in Izegem volledig was leeggeroofd, is men ermee gestopt. Toen kwam men net tot aan de klokken."

Vrije meningsuiting

Tepel denkt dus dat hij beter kan: "ik heb een mondeling akkoord met de Vlaamse Regering om het volledige extra budget voor de zorg te mogen gebruiken voor de aanschaf van potten mayonaise", aldus de optimistische Bart, "Raymond zal de boodschap misschien eindelijk eens begrijpen."

"Het is inderdaad het seizoen", reageert schepen Jasper Pillen gelaten, "als liberaal sta ik voor vrije meningsuiting, dus laten wij het toe." De politie zal dus laten begaan, al is dat eerder omdat ze samen met Pablo Annys kluchten zitten te vertellen op café. Die laatste is overigens recent aangeklaagd wegens te weinig drankverbruik.