Jonge liberaal maakt leuke koffietasjes als hobby

Waarmee houdt de gemiddelde Bruggeling zich bezig vroegen wij ons af, behalve verplicht zware Bastos roken op café op een maandagavond. Wij vroegen het aan de jonge Brugse liberaal Hendrick "Henri" Lepedé uit Sint-Michiels, die naast ons op café in de drank zit.

Vlerick

"Ik ben al tien jaar lang bezig met pottenbakken", vertelt Henri, die recent is afgestudeerd aan de prestigieuze Vlerick Business School. "Het is een sierlijke hobby waar je tot rust mee komt. Ik heb namelijk een heel druk leven." Neve is dan misschien gewoon boekhouder in het dagelijkse leven, daarnaast hij is ook ondervoorzitter van de Jong-Liberalen en zit in het bestuur van zijn lokale tennisclub, de Royal Zoute Tennis Club. "Ik voel me verantwoordelijk voor de welvaart van alle mensen", klinkt het.

Verkiezingen?

Moeder Marleen glundert op de achtergrond: "ja, Hendricksje is intussen wel al 36 en woont nog thuis, maar hij heeft toch al veel bereikt. Aan de Vlerick studeer je ook niet zomaar af. Daar heb je connecties voor nodig. En leuke hobby's." Marleen probeert ons snel enkele koffietasjes toe te stoppen. Sommige zijn vrij kleurrijk, andere zijn dan weer grijs, en zijn versierd met portretten van bekende economen zoals Hayek, Stigler of Bruno Tobback. Marleen zucht diep wanneer we ze weigeren.

Henri toont ons zijn collectie potjes en tasjes en vertelt ons laaiend enthousiast over zijn toekomstplannen.

"Ik overweeg om binnen enkele maanden deel te nemen aan de verkiezingen", gaat Lepedé verder, "bij de liberalen hebben ze me al gevraagd, maar ik denk dat ik meer kans maak bij de N-VA, ik ben tenslotte boekhouder hé. Ik vrees wel dat ik mijn hobby dan op een lager pitje zal moeten zetten. Misschien sla ik nog een verkiezing over."

Volgens moeder Marleen is Hendrick de 'toekomst van het land' en zullen er nog veel mensen van hem horen. "Maar moet je toch geen tasje meehebben naar huis?", vraagt ze, terwijl ze ons een tasje met Theo Francken in ontblootte borst met een oversizede leuter probeert toe te stoppen. We glimlachen en bedanken vriendelijk, want zo hebben we er al een paar.