Pannenkoekenkaarting op Sint-Michiels ontspoort volledig: oproerpolitie grijpt in

Opschudding deze namiddag in het zaaltje Onze-Ark op Sint-Michiels, waar de 43ste Pannenkoekenkaarting van OKRA Godelieve volledig ontspoorde.

OKRA-secretaris Dirk Debacker (87) getuigt: "het spel lag aan mijn maat, en ik dacht dat ik niet moest volgen. Gewoon vetten zei hij, maar dat klopte niet: piekes was troef en ik had de heer nog zitten. Voor ik het wist was het boel." De hoogbejaarde Jef Debouvere (89) deelde de eerste vuistslag uit, maar werd dan al snel in elkaar getimmerd door Giovanni (23) en Angelo (21) uit Koolkerke, die zich ook hadden ingeschreven voor het tournament. Arme Jef had geen schijn van kans en brak zijn kleine teen.

Jongeren

Enkele senioren wilden ingrijpen, maar Giovanni had zijn broer gebeld en binnen de tien minuten stonden er twintig jongeren uit Koolkerke lijnrecht tegenover de bejaarde kaarters. "We pakken ze", galmde door het parochiezaaltje, "bende flikkers!", riepen de senioren op hun beurt terug. De senioren waren echter zwaar in de minderheid. Giovanni voerde zijn groepje aan, met onder andere vechtersbazen als Otmar Eyke, Keanu "Wost" Streuvels en de neef van Jasper Pillen.

Tegenover hen stonden Dirk Debacker, Eric Verhaeghe en Mariette Van Volcem. "Frêle bejaarden - easy" dacht de gang van Koolkerke, maar niets bleek minder waar. Dirk haalde een vlindermes uit zijn achterzak en begon erop los te steken. Er ontstond paniek. Mariette beet in Wost Streuvels' zijn pik en stal zijn portefeuille. Eric Verhaeghe begon oorlogsliederen van aan het Oostfront te zingen om de boel nog wat verder op te hitsen.

Verbluft

Intussen arriveerde de oproerpolitie, die eerder die dag postvatte aan het Jan Breydelstadion voor de risicomatch tegen Antwerp. "Dat liep daar totaal niet uit de hand. Clubsupporters zijn tegenwoordig echt wel mietjes geworden", aldus commissaris Vernuffelt, "toen we hier aankwamen waren we echter verbluft. De senioren van OKRA hadden de volledige groep jongeren opgerold en luisterden wat Will Tura terwijl ze een dikke joint smoorden."

De tientallen gewonden werden snel afgevoerd en de senioren kregen prompt een parochiezaalverbod. "Alsof ons dat gaat tegenhouden", riep Eric Verhaeghe nog naar de agenten, "fucking nicht." Eind goed al goed dus.

Uitslag pannenkoekentoernooi:

  1. Dirk Debacker
  2. Levi Demeester
  3. Anne Tack
  4. Wost
  5. Deneckere Johan