Brugse vinoloog Marc Verschanst: Antwerpen voor 50 jaar in lockdown is énige optie

Het gaat alweer enkele weken de slechte kant uit met de Coronacijfers. Vooral de stad Antwerpen en haar randgemeenten worden zwaar getroffen. Hoog tijd dat er actie wordt ondernomen, vindt ook vinoloog Marc Verschanst.

"De fortengordel rond Antwerpen terug in gebruik nemen, maar dan om de Antwerpenaren binnen te houden", aldus Verschanst, "voor je het weet moeten we anders het hele land in lockdown, en wat moeten we dan nog drinken? Rosé? (bulderlacht)"

Het klopt dat de voornaamste Covid-uitbraak zich in Antwerpen bevindt, maar dit kan zich snel uitbreiden. "Alle bruggen en tunnels over en onder de Schelde moeten worden afgesloten", vervolgt Verschanst, "dit heeft een dubbel effect: we houden de dikdoeners uit het Zieke Vlaanderen weg, maar ook de verachtelijke Duitse moezelwijnen kunnen zo het Gezonde Vlaanderen niet meer binnen."

Lees verder onder de foto
Big and tall man working in a bright, open, modern office on a computer
Vinoloog Marc Verschanst

Bijval in West-Vlaanderen

De vinoloog krijgt bijval van de West-Vlaamse burgemeesters. In Blankenberge stelt men voor om de verwaande Antwerpse toeristen die er verblijven de zee in te drijven, om zo te hopen dat ze in Antwerpen aanspoelen tijdens hoogtij.

In Brugge daarentegen wil men de bevolking buiten de Vesten - behalve Sint-Jozef - binnenroepen om zo de poorten te kunnen sluiten en het gevreesde "Fort Brugge-plan" uit te voeren. Dit houdt in dat alle bruggen worden opgehaald, de poorten worden gesloten, de Fransen de keel worden overgesneden ("nu we toch bezig zijn", dixit burgemeester De fauw (CD&V)), en de bevolking wordt opgeroepen zich te wapenen en de stad te verdedigen.

In Kortrijk reageert men dan weer niet, zoals bij alles. "Alleen als het hen goed uitkomt", verklaart Verschanst het stilzwijgen. "Achterlijke leprakolonie."