Bruggeling tijdens weekend niet langer welkom in binnenstad: gereserveerd voor toerisme

Voor het tweede jaar op rij schiet het aantal toeristen in Brugge naar ongekende hoogten. Maar liefst 8,3 miljoen mensen bezochten Brugge in 2018, en dat is niet langer leefbaar volgens schepen Pierins.

"Voor het eerst hebben we sommige toeristen moeten weigeren", aldus de schepen, "we hadden simpelweg niet genoeg overnachtingsplaatsen." Daarom neemt de stad nu maatregelen voor het nieuwe jaar: grote delen van de binnenstad worden ontruimd.

Binnen de zogenaamde "Gouden Driehoek" woont al langer niemand meer, maar volgens de schepen kunnen ook de Meersen en Sint-Gillis omgevormd worden tot toeristenaccomodatie. "Sommige steden zoals Amsterdam doen er alles aan om het toerisme in te dijken, maar dat lijkt me een verkeerde aanpak. De Bruggeling is verzot op de toeristen."

Volgens schepen Pierins betekent dit ook niet dat de binnenstad helemaal zal worden ingepalmd door toeristen. "Brugge blijft een stad voor de Bruggeling, maar enkel nog op bepaalde dagen. Zaterdagen en zondagen worden sowieso gereserveerd voor het toerisme."

We probeerden Alain Deklerck, voorzitter van de organisatie "Brugge voor Bruggelingen", te contacteren voor een reactie, maar volgens de ondervoorzitter is Alain recent gedeporteerd: "Ze hebben zijn huurprijs in de Sint-Clarastraat opnieuw opgetrokken. De genadeslag, nadat ook de Barabas recentelijk zijn prijs voor een pint optrok."