Archeologisch onderzoek: belfort oorspronkelijk fluogeel geverfd

Uit een analyse van de gevel van het belfort is gebleken dat het belfort oorspronkelijk in het fluogeel geverfd was. Na verloop van tijd is de verf langzaamaan afgebrokkeld, maar nu zijn er plannen om het belfort in al zijn originele glorie te herstellen.

Het was Arthur Wulgaert uit het Dampoortkwartier die de bevindingen bekend maakte aan de redactie van de Brugse Stem. "Het is eigenlijk een beetje zoals de standbeelden uit de oudheid. Men gaat er ook van uit dat die allemaal gewoon de kleur van het marmer hebben, maar uit onderzoek is gebleken dat de Grieken en Romeinen wel degelijk hun standbeelden inkleurden."

De oorspronkelijke kleur van het belfort blijkt fluogeel te zijn. "Dat is in feite erg logisch, aangezien Brugge toen tot het graafschap Vlaanderen behoorde" aldus Wulgaert. Er gaan dan ook plannen op om het belfort in zijn traditionele kleuren te herstellen. Kersvers burgemeester Dirk De fauw heeft er naar verluidt geen bezwaren op tegen, op voorwaarde dat het inkleuren ook op middeleeuwse manier gebeurt: door het uitpersen van uienschillen.